Kapcsolódó anyagok

A film és Pécs újra egymásra talált - kezdte bevezetőjét dr. Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára. Hangsúlyozta, ez azért is fontos, mert, ahogy a POSZT, úgy a Filmünnep is része annak a koncepciónak, amely Pécset Európa kulturális fővárosává kívánja tenni. Ráadásul a találkozó az egyre több elismerésben részesülő, igen tehetséges fiatalfilmes generációra alapoz, amely így újabb lehetőséget kap a nemzetközi szintű kommunikációra, hiszen a „fiatal filmesek értik egymást”. Amellett, hogy a kulturális tárca az idén 25 millió forintot szánt a Filmünnepre, abban is igyekszik segítő kezet nyújtani a városnak, hogy minél nagyobb és jelentősebb eseménynek adhasson helyet, tehát több mint 40 millió forintot fordítanak az artmozik fejlesztésére. Fontos figyelembe venni, hogy az elmúlt években a külföldi stúdiók sok pénzt hoztak Magyarországra, tavaly 22 millió, 2006 első félévében pedig már 12 millió forintra rúgott ez az összeg. Ezért külön jelentősége van a Filmünnepen megrendezésre kerülő kétnapos nemzetközi koprodukciós konferenciának.

Egy mai filmfesztiválnak a filmtervek számára is
bemutatkozási lehetőséget kell biztosítania
Grunwalsky Ferenc a 2. Pécsi Filmünnep sajtótájékoztatóján
Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere ehhez még hozzáfűzte, a rendezvény már tavaly óta is minőségi és mennyiségi fejlődést mutat. A kulturális fejlesztés a városfejlesztés tudatos része, amelyre már 2002-ben letették voksukat a városatyák. Ez két stratégiai jelentőségű fejlesztési tervbe is illeszkedik: a dr. Schneider Márta által említett Európa kulturális fővárosa címért folytatott versengés része, illetve a területfejlesztési törvény által meghatározott pólusfejlesztési programhoz kapcsolódik. Utóbbi egy filmgyártó stúdió és egy digitális animációs stúdió létrehozásáról szóló tervet is tartalmaz, ezekről azonban később kívánnak nyilatkozni a város vezetői. Tasnádi Péter, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke csatlakozva az előtte szólókhoz, megerősítette, hogy a megyének is fontos a rendezvény, hiszen a régió kulturális központjává kívánnak válni.


Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány kuratóriumának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvénnyel nem valami régit szeretnének feleleveníteni, hanem valami újat kívánnak elindítani. „Már nem elég egy nagy Szemle, sok fesztiválra van szükség, mert a világ időközben megváltozott. Ma a koprodukciós hálózat kialakítása a legfontosabb, s a fesztiválok egymásra licitálnak a különböző workshopok létrehozásával. Létre kell hozni a regionális hálózatokat, s be kell épülni az összeurópai hálózatba. Be kell látni, hogy ma már egy fesztivál nem csak arról szól, hogy kész filmeket mutat be, hanem már a filmtervek számára is bemutatkozási lehetőséget biztosít. A filmgyártás átalakulóban van, s ehhez az újszerű profilhoz egyelőre még keressük a megoldásokat, hogy kit vonjunk be, s mi legyen ennek az egésznek a formája” – foglalta össze a helyzetet a kuratórium elnöke.