Idén 34 nemzet 47 filmjét lehet majd látni, hét szekcióba osztva: Versenyben, Fesztiválkedvencek, Perzsa kincsek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek és Titanic dox. Minden filmet eredeti nyelven – a zenés dokumentumfilmek és néhány retrospektív vetítés kivételével – magyar felirattal lehet majd látni. A zsűritagok mellett, Bogdán Árpád Genezis című romagyilkosságokat feldolgozó filmje képviseli Magyarországot a fesztiválon, amely egy hónapja tartotta a világpremierjét a Berlinale Panorama programjában.

Bogdán Árpád: Genezis

A fesztivál idei vendége Izland lesz: a rövidfilmválogatás mellett látható lesz az Elégtétel című nagyjátékfilm, melyben a sikeres szívsebész boldog élete válságba kerül, amikor lánya, Anna egy drogkereskedővel kezd kapcsolatot. A hattyú-ban a zabolátlan kilencéves lányt, Sólt vidékre küldik nyaralni, ahol a természet végtelen, az állatoknak lelke van, de az emberek ridegek. Az Izlandi gyilkosok című dokumentumfilm azt az 1976-os esetet dolgozza fel, mikor hat fiatal beismerő vallomást tett két brutális gyilkossággal kapcsolatban, melyet nem ők követtek el, a Vulkán belseje, avagy az izlandi futball felemelkedése pedig az izlandi futball aranycsapatának történetét mutatja be.


Xavier Dolan második filmje, a Képzelt szerelmek retrospektív vetítése abból az alkalomból kerül levetítésre, hogy a film főszereplőnője, Monia Chokri a Titanic vendége lesz. Keng Csün kínai rendező Az élet könnyűsége című feketekomédiája a tavalyi Sundance-en a zsűri különdíját kapta, Travis Beard RocKabul című zenei doksija pedig az első afgán heavy metal együttes, a District Unknown pályáját követi nyomon.

Iráni, indonéz, lengyel, orosz, szerb, kazah és brazil alkotások is láthatóak lesznek, valamint a Hullák a napon című belga thriller vagy a Veszett vidék című ausztrál dráma, A bosszú című francia thriller, vagy az Arcélek, útszélek című francia dokumentumfilm, melynek főszerepében a 88 éves Agnès Varda és a 33 éves francia fotós és street artist, JR látható. Csak a Titanicon lesz látható többek között a Szellem/Világ (A Ghost Story) az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben vagy Chloé Zhao Cannes-ban díjat nyert A rodeós című alkotása és a Queens of the Stone Age frontembere, Josh Homme társrendezésében készült American Valhalla című dokumentumfilm is, amely az Iggy Poppal való közös munkájukról mesél.

David Lowery: Szellem/Világ

Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak majd a vetítések, de a tavaly fesztiválhelyszínként bevált „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” idén is kinyit a Titanic idejére, emellett a Kinoban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban és a Magvető Caféban is lesznek majd vetítések és kiegészítő programok. A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén 9 film versenyez majd a Hullámtörők-díjért, melynek odaítéléséről Borbély Alexandra, Dobos Tamás operatőr és a zsűri elnöke, Török Ferenc fog dönteni. A fesztivál megszervezéséhez az NKA, az EMMI, a KKM és Budapest Főváros nyújtott támogatást.

A fesztivál teljes programjáról a fesztivál hivatalos oldalán lehet tovább olvasni.

Forrás: Titanic / Borítókép: A bosszú