Most ért véget a november 4. és 8. között zajló fesztivál előzsűrizése. Az ítészeknek 829 benevezett kisfilm közül kellett kiválogatniuk a versenyprogramba kerülő munkákat. A beküldött filmek több mint fele kisjátékfilm volt. A legtöbbet Németországból nevezték, de szép számban érkeztek alkotások Iránból, Spanyolországból és Oroszországból is. A fesztivál közönsége 26 kisjátékfilmet, 15 animációt, 7 dokumentumfilmet és 3 kísérleti filmet nézhet meg majd.

A versenyben maradt alkotások 22 országból érkeztek, a legtöbb (hét) Magyarországról és Franciaországból (öt). A szervezők érdekességként állapították meg, több éve nem volt példa arra, hogy a versenybe került munkák számát tekintve Magyarország listavezető legyen, de arra sem, hogy Spanyolországot egyetlen rövidfilm se képviselje az Alternative-on.

A zsűrit Durst György producer, Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Tintar film- és színházi rendező, valamint Berecki Beáta-Hajnalka filmkritikus alkotta. A beválogatott filmek listája megtekinthető lesz a fesztivált szervező Maros megyei MADISZ honlapján.

(forrás: MTI)