Net és zene vezet a fiatalokhoz

Bokor Attila a 70-80-as években a Color nevű zenekar tagjaként az amatőr zenélés felől érkezett meg a filmkészítéshez. 1983 és1987 között az UCLA-n filmrendezést hallgatott, és egy hatfős alkotói csapat tagjaként reklámfilmek, promóciós anyagok, videóklipek mellett forgatókönyveket írt, többek közt a KerülőutakOscar-díjas forgatókönyvírójával Alexander Payne-nal. Bokor Attila 1993-ban tért haza, hosszú ideig vezette a Duna Televíziónál a Gyermek és Ifjúsági Műsorok Főszerkesztőségét, több televíziós koncertfilmet rendezett (Naplegenda, Bródy János, Republik koncert), míg végül tavaly sor került mozifilmes rendezői debütálására. Ekkor forgatott musicalfilmet az önálló rockoperaként is színpadra állított 56 csepp vérből a Dr. Nagy Endre vezetésével működő GrantFilm égisze alatt, ahol egyben fejlesztési és produkciós vezetőként is tevékenykedik.

"A szerelmesek tekintetéből eltűnik minden előítélet"
Részlet a filmből

A film a legutóbbi szemlén megnyerte a filmhu által kiírt honlap-pályázatot. „Az új lehetőségek terén ugyan nem vagyunk úttörő, de minden olyan eszközt használtunk a honlap tervezésekor, amely a rendelkezésünkre állt. A Kontroll című film promóciója során komoly szerepet kapott a világháló, amely minket is inspirált, és ez az egyik legjobb elérési út a 16 és 25 év közötti korosztályhoz.” A honlapon aktuális hírek filmrészletek találhatók.

Legújabbkori történelmünk egyik legfontosabb eseményét az alkotók a világháló mellett a zenével is igyekeznek közelebb vinni a közönséghez. A korábbi dunatévés tapasztalatai alapján Bokor Attila nem száraz, unalmas ismeretterjesztő filmet akart készíteni, hanem a zenét, a rockopera műfaját felhasználva igyekezett megszólítani minél több fiatalt.

Rómeó és Júlia a forradalom viharában

Az 56 csepp vér nagyrészt a színpadi műre épül, amelyben Shakespeare jól ismert szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia egy AVO-s őrnagy lánya és egy kitelepített színész fia között játszódik le újra. Mindehhez még hozzáforgattak egy kerettörténetet, amely a Kaszás Attila megformálta Lőrinc pap lelki vívódásait mutatja be. A pap belső feszültségét az okozza, hite megingott a véres események sodrásában, és úgy érzi, több embert is megmenthetett volna. A filmváltozatban Lőrinc főszereplővé válik, akinek megformálója Kaszás Attila nemrég hunyt el, és akinek emléke előtt a közelgő bemutatóval is tisztelegnek az alkotók.

Rockmusicallel '56-ről

Bokor szerint részben a pap belső küzelme adja a történet egyetemességét, másfelől pedig a számtalan formában életre kelt Rómeó és Júlia-dráma, „amelynek legfontosabb tanulsága, hogy a szerelmesek tekintetéből eltűnik minden előítélet.”

A rendező a prózai dramaturgia szabályai szerint építette fel a zenés darabot. A minél egységesebb élmény érdekében a szereplők dialógusai közben ugyancsak zene hallható, így nem szabdalják fel élesen a hirtelen zenei váltások.

A mű színpadra állításakor az alkotók egyben a filmváltozat forgatására is készültek. A felvételkor 16 kamera egyszerre rögzítette az előadást, amely kiegészült a fenti kerettörténettel. A 250-300 millió forintból létrehozott rockopera igazán impozáns alkotás, valódi járművek vonulnak fel a színpadon, ahová végül egy T-34-es tank is feldübörög. A többszáz milliós musicalfilm teljes költségvetését magánbefektetők állták.

A musical öteltadója Pintér Tamás, egykori válogatott sportoló, az egyik legismertebb hazai kaszkadőr és akciórendező, az SZFE docense. Neki köszönhető, hogy a forradalom szó szerint lángoló áldozatai is színre lépnek. Pintér hatására került át Bokor Attila Rómeó és Júlia története, amelyet a rendező eredetileg a 90-es évekbe képzelt, egy sokkal drámaibb időszakba. (A produkció többi alkotója)

Orr, Hoppárézimi! és más tervek

A GrantFilm az 56-os forradalmat megelevenítő alkotás mellett készül megfilmesíteni Réz András művét, az Orrt, amely most a legfontosabb alkotás a cégnél. A történet középkorú főszereplője sikeres, 40-es férfi, aki egy balesetnek köszönhetően különleges képességre tesz szert. A hazai Jean-Baptiste Grenouille azonban nem a tökéletes parfüm elkészítésére törekszik, hanem hiperérzékennyé vált szaglásával képes felismerni minden ember féltett vágyait, titkait.

Egy magyar felmenőkkel rendelkező ausztrál produceri csapat Three Dog Night című története áll megvalósulás előtt, amely egy furcsa szerelmi háromszöget boncol.

A forradalom és a szerelmesek bukása

A Frau Einsteint szerb-magyar-német koprodukcióban valósulhatna meg, de nem kizárt, hogy a szerb partnerséget svájcira cserélik, és az ugyancsak szerb forgatókönyvet is szeretné fejleszteni a hazai fél. A körülbelül 1,5 millió eurós játékfilm azt a 12 évet mutatja be, amikor Einstein a szerb származású Mileva Marić-csal együtt élve megalkotta a Relativitás elméletet.

További tervek között szerepel a Hoppárézimi! című könyv megfilmesítése, amely a balesetben átmenetileg megbénult, majd talpra állt Zemelényi Zoltán első írása. Továbbá a GrantFilm tulajdonos-producere Dr. Nagy Endre, saját rendezésében még két filmtervet igyekszik tető alá hozni, az egyik Arany János Toldijának adaptációja, a másik pedig egy Bartók-film leforgatása.