Április 25-én, a Hild-villában mutatták be a Filmfesztiválkörkép. A magyar filmfesztiválok működése és lehetőségei 2011-2020 között című könyvet. A bemutatón részt vett Kollarik Tamás filmes szakember, a könyv szerző-szerkesztője, Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, Lovass Tibor, a Savaria Filmfesztivál igazgatója, a könyv társszerkesztője és Takó Sándor, az MMA művészeti ösztöndíjasa.

A kötet a 2021-es I. Savaria Konferencia szakmai anyagaira támaszkodik, a szakmai rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA-MMKI) a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) összefogva a Savaria Filmalapítvánnyal szervezte. 

A kötet az MMA MMKI gondozásában, a MOME, a FilmHungary és a Savaria Filmszemle szakmai támogatásával jelenik meg, szerkesztője Dr. Kollarik Tamás.

Az I. Savaria Konferencián a Kárpát-medence magyar szervezésű filmfesztiváljai mutatkoztak be, azzal a céllal, hogy az előkészítésben és a megvalósításban dolgozó szakemberek megismerjék egymást. 

A konferencia nyitóelőadását Kollarik Tamás, a konferencia elnöke tartotta, Vincze Zsuzsanna és Kollarik Tamás közös kutatásának bemutatásával indult. Annak érdekében, hogy a magyar filmfesztiválok helyzetét feltérképezzék 2020 februárjában, egy 32 kérdést tartalmazó kérdőívet állítottak össze, amit a jelenleg is működő filmfesztiváloknak küldtek meg, önkéntes adatszolgáltatásra kérve őket. 

Az esemény Bíró Tibor, a CINEFEST Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatójának előadásával folytatódott, majd Paszternák Ádám ügyvezető beszélt a Kreatív Európa Iroda Média Alprogramjáról, míg Bartók Csaba a felvidéki képírók helyzetét mutatta be.

Demeter Éva fesztiváligazgató az Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál történetét ismertette. Buglya Zsófia, az Uránia Nemzeti Filmszínház programigazgatója az Uránia, és az Urániák történetéről tartott előadást, Tolnai Szabolcs filmrendezőtől a Vajdasági magyar filmszemlékről hangzott el ismertető, Lovass Tibor alapító- szervező a Göcsej- és a Savaria filmszemlék küldetéséről, szerepéről, történetéről beszélt.

Zágoni Bálint rendező, forgatókönyvíró az erdélyi magyar filmszemle, a Filmtettfeszt 20 évét mutatta be a konferencia résztvevőinek. Mikulás Ferenc igazgató a Kecskeméti Animációs Fesztivált hozta el az érdeklődőknek, míg Fülöp József, a MOME rektora az animációs műfajról és közönségéről beszélt.

A megjelent kötetben a konferencián felszólalók mellett Szosznyák Dominika, a MOME Anim fesztiváloztatásért felelős szakembere jelentkezett tanulmánnyal az animációs fesztiválok szerepéről.

Az elmúlt években a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, Kollarik Tamás filmes szakember koordinálásával hiánypótló kutatásokat végzett és olyan filmes könyveket jelentett meg, mint a Mozgókép és paragrafusok, az Animációs körkép és a Film és jog, vagy a Magyar producerek I., a Magyar forgatókönyvírók I. és a Magyar animációs alkotók I. 

Ez a munka a Filmfesztiválkörképpel folytatódik, és az idei Kecskeméti Animációs Fesztiválon a Magyar animációs alkotók II. kötet bemutatója várható.