A Cinemira Teen kétnapos vetítéssorozattal célozza meg filmimádó középiskolásokat és egyetemistákat. Az idei diáknapon, közel ezer középiskolás nézheti premier előtt a Cinemira legfrissebb nemzetközi díjnyertes alkotásait. A vetítés mellett filmes felsőoktatási börzét is tartanak, ahol a diákok tájékozódhatnak a filmes továbbtanulási és egyéb képzési lehetőségekről.

November 19-én és 20-án a Corvin mozi ad otthon a filmeknek és interaktív programoknak. Előadást tart a Stranger Things világhírű magyar rendezője, Antal Nimród, és az Eufória forgatását megjárt magyar operatőr, Császár Dániel. Filmszínészet iránt érdeklődők kipróbálhatják magukat egy igazi filmes castingon. Az online térben alkotni vágyók sikeres influenszerektől (Ráskó Eszter, Anzselika Habpatron, Kovács András Péter) kérdezhetnek. Rendezők és zenészek (Sena, Analog Balaton, Anima Sound system) beszélnek a videóklip forgatásokról. A filmkészítés iránt nyitottak pedig animációs filmet is forgathatnak, vagy épp a virtuális valóságban próbálhatják ki, mit tehetnek egy partidrog áldozatául esett lányért.

 

Vetítik a Semmi című dán ifjúsági mozit, aminek a könyvváltozatát először betiltották, majd kötelezővé tettek Dániában. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinálén díjazott Stand up királynője című svéd film, valamint az Olga című, Cannes-ban bemutatott alkotás, amely az ukrán Majdan téri forradalmat dolgozza fel egy fiatal tornászlány nézőpontjából. A fesztivál az Olga jegybevételének teljes összegét az ukrán "Nova Hvylja" egyesületnek ajánlotta fel.

A Cinemira Teen rövid versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás (Paradicsommadár, Klíma, Perfect Match), szülői elvárások és a saját út megtalálása ( Trófea, Danny fiú), mentális egészség (Nyári zápor, A mélyben semmi szép nincs), a történelemmel való szembenézés (A Szajna könnyei, Elzárva a fénytől, Tisztességes német iparosmunka, Még emlékszem), családon belüli bántalmazás (A kés, Az árnyjátékos meséje) áldozathibáztatás (Elvitelre lesz) és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága (Egy csapat vagyunk, Kakukkfióka) vagy épp a nagyszülők demenciája (Ma még nem).

A fesztivál versenyfilmjei esélyesek az Arany-Mókus díjakra. Eddig közel kétezer diák adta le szavazatát a fődíjat elnyerő legjobb magyar rövid ifjúsági filmre. A Cinemira számára fontos a fiatalok véleménye, ezért az idei versenyprogramok 1,5 millió forint összértékű díjairól nagyrészt gyerekek és középiskolás diákok döntenek.

A programfüzet ide kattintva érhető el, jegyeket a Corvin mozi honlapján lehet megvásárolni.

címlapkép: Olga