A Cinemira az egyetlen hazai filmfesztivál, ami kifejezetten a fiatal közönségnek szóló filmeket mutat be, ráadásul döntő többségük először lesz látható Magyarországon. A Cinemira versenyprogramjában 11 országból több mint harminc rövid kisjátékfilm és animációs film versenyez a legjobb filmnek járó Aranymókus-díjért. 

A Cinemira TEEN versenyfilmjei olyan, a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgoznak fel, mint a szerelem és szakítás (Paradicsommadár, Klíma, Perfect Match), mentálhigiéné (Nyári zápor, A mélyben semmi szép nincs), a történelemmel való szembenézés (A Szajna könnyei, Elzárva a fénytől, Tisztességes német iparosmunka, Még emlékszem), családon belüli bántalmazás (A kés, Az árnyjátékos meséje) áldozathibáztatás és az önmagunkért és egymásért való kiállás fontossága (Elvitelre lesz, Egy csapat vagyunk).

Három, kiemelkedő európai ifjúsági mozifilm is műsoron lesz. Magyar premier lesz a Berlinalen legjobb ifjúsági film díjat (Generation Kplus) nyert a Stand up királynője című film, amelyben egy 12 éves kislány szeretné megnevettetni a gyászoló apját, ezért megpróbál összeállítani egy stand up előadást. A film nagykövete Ráskó Eszter a magyar stand up kiemelkedő előadóművésze. Először láthatja az itthoni közönség a Cannes-ban is díjazott Olga című svájci filmet, amely az ukrán háború előzményeként is számon tartott Euromaidan idején játszódó fordulatos dráma. A Cinemira Teen-en vetítik a 21. századi “legyek uraként” is aposztrofálható Semmi című dán filmet is, amely Janne Teller azonos című nemzetközi bestsellere filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb betiltották hazájában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban.

A Cinemirán fontos a fiatalok véleménye, ezért idén a diákzsűri még szélesebb körben képviselteti magát - a legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több ezer középiskolás diák dönt. A Legjobb Animációs rövidfilm és a Legjobb Kisjátékfilm díjazottjairól neves szakmai zsűri szavaz. Így Kárpáti György Mór filmrendező, Olasz Renátó rendező-színművész, Szakonyi Noémi Veronika rendező- producer, Darabos Éva animációs rendező, a 2021-es Cinemira TEEN fődíjasa, Herczeg Zsófia fesztiválforgalmazó, animációs szakújságíró és Pálfi Zsolt, animációs filmrendező. 

Cinemira 2021

A szervezők fontosnak tartják, hogy a gyerekek és kamaszok a filmnézés mellett maguk is alkossanak, ezért idén is meghirdették a 13-19 éves kamaszoknak szóló videópályazatot. Három témában alkothattak: a Jövőkép (milyen lesz a bolygónk vagy a saját életed), 90 éves LEGO és a Yettel-Bookline Betűből képkocka irodalmi adaptáció kategóriákban. A videóversenyre több mint 90 alkotás érkezett, a döntős filmeket a fesztiválon mutatják be, a nyertesekről szakmai zsűri dönt majd, melynek tagjai Szirmai Gergely, Puskás Peti, Hollósi Jázmin, Lampert Benedek és Magyarósi Éva.

Az interaktív fesztivál fiatal közönség betekintést nyerhet a filmkészítés rejtelmeibe, találkozhat a legkiemelkedőbb kortárs filmes alkotókkal, a fiatalok kipróbálhatják magukat színészként igazi filmes castingon, vagy bepillantást nyerhetnek a filmes smink és maszkmesterség világba.  

November 19-én, szombaton Antal Nimród, a Stranger Things világhírű magyar rendezője is ellátogat a Cinemirára, aki kifejezetten a fiatalok kérdéseire szeretne válaszolni. Forgatás operatőri szemmel címen az Eufória című sikersorozat kulisszatitkai is kiderülnek, mert a fesztivál vendége lesz Császár Dániel operatőr, akinek alkalma volt Los Angelesben belelátni az Emmy-díjas Rév Marcell munkájába.

Szintén szombaton ismert zenészek és filmrendezők beszélnek a videóklip készítés rejtelmeiről, így többek között a Csaknekedkislány, az Elefánt és Sena videóklipjeinek kulisszatitkait is megismerhetik a fiatalok. A Casting titkok programon a filmszínészet felé kacsintgató fiatalok igazi filmes castingon vehetnek részt a fesztivál teljes ideje alatt, ahol filmszerepekre keresik 13-19 éves korosztály leendő színészeit. 

November 20-án vasárnap ismert influenszerek - Ráskó Eszter,  Stefanovics Angéla és Kovács András Péter - vezetnek be az online mozgókép készítés rejtelmeibe, és ugyanezen a napon a közönség betekintést nyerhet a Horrorfilm történetébe is. A fesztiválon egész hétvégén Lego-animációs workshop és Tekerd! címmel Macskafogó mozaikkép kirakás is várja a közönséget, a látogatók filmes hátterek előtt is fotózkodhatnak és művészeti iskolák sminkes, jelmezes tanácsadásán vehetnek részt. 

A Cinemira Teen november 18-20. között várja a látogatókat a Corvin moziban és a H13-ban, a díjátadót november 20-án, vasárnap 20.00 órakor tartják a Corvin moziban. Az esemény az NFI támogatásával valósul meg. 

Részletes program a fesztivál hivatalos oldalán olvasható, jegyeket november 3-tól lehet vásárolni.

Forrás: Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztivál