A 15. jubileumi fesztiválon nyolc ország tíz filmje vett részt, erős és sokszínű versenyprogramot kínálva a látogatóknak. A nemzetközi zsűri, Andreas Dresen (Németország), Gryllus Dorka (Magyarország/Németország), Maciej Karpinski (Lengyelország), Cedomir Kolar (Horvátország/Franciaország), és Nadia Turincev (Oroszország/Franciaország) összesen negyvenezer euró sorsáról döntött.

A nagyjátékfilmek fődíját Jan Cvitcovic rendezése, a szlovén-horvát Odgrobadogroba című film nyerte. A zsűri különdíját a romániai-svájci koprodukció a Ryna című film kapta. Kiemelkedő művészi teljesítményéért különdíjat érdemelt Alexei Fedorchenko, az orosz Pjerwyje Na Lunje című film rendező - producere.

A 15. Cottbus-i Film Fesztivál díjazottjai
Kenyeres Bálint Before Dawn című munkája a rövidfilm zsűri különdíját nyerte el, a díjat Muhi András producer vette át. Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje elismerő oklevelet kapott.

A CONNECTING COTTBUS keretében tizenhárom ország százhúsz producere és terjesztője tárgyalt az európai játékfilmes projektek jövőbeli egyesítéséről. Még mindig számok: huszonnégy ország négyszáz vendége látogatott el a kelet-európai mozi nemzetközi hírű fesztiváljára. A szervezőiroda jelentései alapján a fesztivállátogatók száma jelentősen megnövekedett az előző évekhez képest a filmes, és a kísérőprogramok tekintetében is: idén több mint tizenhatezer látogatója volt a fesztiválnak.
 
Roland Rust fesztiváligazgató a mozgóképes kifejezési formák meglepő sokszínűségét emelte ki, különösképpen a fiatal rendezők munkájában. "Figyelemre méltó a kelet-európai mozi és mindennapi élet egymásra találása: a fiatal filmrendezők megérkeztek a valóságba" - foglalta össze a fesztiváligazgató.
 
A fesztivál Andreas Dresen Sommer vorm Balkon című filmjének vetítésével ért véget, amelyet januártól játszanak majd a németországi mozik. A fesztivált központ mellett ismét teljes fényében tündökölt a „Weltspiegel“ Cottbus-ban. Németország legöregebb mozija 1911-ben épült, és felújítását követően most nyitotta meg kapuit újra a közönség számára.

A fesztivál idei fókuszában Magyarország filmművészete állt, közel negyven filmből álló programot mutattak be az elmúlt tizenöt év magyar filmterméséből. Szabó István a fesztivál életműdíját vette át a 15. Cottbus-i Filmfesztivál megnyitóján november 9-én.

A FOCUS 2006-os középpontjában az európai unióhoz 2007-ben csatlakozó két ország: Bulgária and Románia lesz.