Szeptember 21-én, szombaton a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a 11. Európai Animációs Játékfilm Fesztivál legjobbjaiból láthatnak válogatást az érdeklődők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Műsoron lesz az idei fesztivál legjobb egész estés európai animációjának választott A kenyérkereső című ír alkotás, amelyben egy 11 éves kislány a letartóztatott édesapjáért, testvérei és anyja megélhetéséért küzd a talibánok irányítása alatt lévő Kabulban, Afganisztánban.

Vetítik a legjobb egész estés magyar animáció díjával jutalmazott Ruben Brandt, a gyűjtő című thrillert is, Milorad Krstić szerb származású rendező alkotását, amely keveri az akciófilmek, a gengszterfilmek, a thrillerek, a noirok és a horrorfilmek elemeit, és egy műkincsrablás-sorozatról mesélve világhírű művészeti alkotások izgalmas világába vezeti a nézőt.

Láng Orsolya: Szezon után

A kicsiket gyerekfilmes program várja, amelyben olyan közönségkedvenc sorozatok epizódjai láthatók, mint az Egy kupac kufli, az Egy komisz kislány naplója, a Hajótöröttek, a Városi legendák, az Ahány király, annyi mese és a Cipelő cicák. Emellett vetítik Marék Veronika Kippkopp a hóban című meséjének animációs adaptációját, a hortobágyi állatvilágot népszerűsítő Hortobágyi darumesét, és egy dán alkotást is, a Vitello undi barátnőjét, melyben szerelem bontakozik ki két ovis között.

A KAFF-napon szerzői animációkat is műsorra tűznek, amelyek között a fesztivál díjnyertes alkotásai is láthatók. A nagydíjas Szezon után című film egy kis halászfalu lakosainak szezonvégi mindennapjait mutatja be lírai módon. A némafilmeket idéző Bela (a legjobb rövidfilm) Lugosi Béla életét eleveníti fel, a Jacques Tati-ihletésű, fekete-fehér Jacques ámokfutása (a legjobb diákfilm) pedig abszurd életképekből bontja ki az emberek hétköznapi ritmusát. Egy fiatal nő kutat a férje szeretői után a Szimbiózisban (amely a legjobb elsőfilm, valamint az Országos Diákzsűri és a Magyar Filmkritikusok díját is megkapta), a dicsérő oklevélben részesült ApApArA pedig a féltő szülői gondoskodásba ad humoros bepillantást.

KAFF 2019: Magyar vámpír jön vacsorára

Lelepleződött a leghíresebb magyar vámpír, megmozdult egy reneszánsz remekmű és visszatértek a 90-es évek legszebb animációs pillanatai – beszámolónkból kiderül, hogy versenyben és azon kívül is sokszínű, felvillanyozó válogatást láttunk a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon. Beszámoló.

A Remake című 3D animációban (amelyet a legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért díjaztak) egy figura életvonalát követjük a születéstől a halálig. Szintén a születést és újjászületést mutatja be a dicsérő oklevéllel elismert Irjám és Jonibe a vizuális költészetet idézve. Az álom és a valóság szürreális módon keveredik a legjobb tv-sorozat, a Cigánymesék Riza éjszakája című részében, a Lidérc úrban pedig egy apró bácsi kutatja a szeretet mikéntjét és a szeretve levés titkát.

A vetítésekre a jegyár egységesen 1000 Ft. Részletes program az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán olvasható.

Forrás: KAFF / Borító: Bela (Fotó: KAFF)