Június 19. és 23. között immár tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált, a legnagyobb és legrégebbi hazai animációs fesztivált, melyen több mint 300 film volt látható nyolc helyszínen, emellett számos kiállítás, mesterkurzus, könyvbemutató és egyéb szakmai program várta az érdeklődőket. A KAFF-al párhuzamosan futott a 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál, ahol egész estés filmek, sorozatok és TV-speciálok versenyeztek. A KAFF idei díszvendége Afrika volt, de kiemelt szerepet kapott a 150 éves múltra visszatekintő japán-magyar kapcsolat.

A több mint 200 beérkezett magyar nevezésből összesen 2 egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került a versenyprogramba, emellett közel 30 film az információs programban mutatkozott be. Az európai versenyben 6 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 speciál volt látható, valamint 12 animációt vetítettek versenyen kívül.

Képkocka Andrasev Nadja Szimbiózis című kisfilmjéből

A 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál legjobb egész estés alkotása Nora Twomey A kenyérkereső című Oscar-jelölt filmje lett, a legjobb TV-sorozatnak járó elismerést Dorte Bengtson Vitello Undi barátnője nyerte, a legjobb TV-speciál díját pedig megosztva kapta Jeroen Jaspaert A bandita patkány, valamint Ivana Sebestová és Katarína Kerekesová Mimi és Lisa – A karácsony fénye című alkotása. Kecskemét városának különdíjával tüntették ki a Medvevilág Szicíliában című olasz egész estés animációt, mely részben a Kecskemétfilm stúdiójában készült. Az Országos diákzsűri Marc James Roels és Emma De Swaef Micsoda pompás torta! című stop motion filmjét jutalmazta.

A 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál nagydíját Láng Orsolya Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen készült diplomafilmje, a Szezon után kapta, mely egy kis halászfalu lakosainak szezonvégi mindennapjait mutatja be lírai módon, karcos, fekete-fehér színvilággal. A legjobb egész estés magyar animáció Milorad Krstić sokszorosan díjazott, művészeti utalásokkal teletűzdelt akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő lett.

A legjobb rövidfilm díját Tóth Roland némafilmes stílusban feldolgozott Bela című animációja nyerte, mely a legendás Lugosi Béla életét rajzfilmesíti meg. A legjobb televíziós sorozat elismerését megosztva kapta Tóth-Pócs Roland Cigánymesék sorozatának Riza éjszakája epizódja, valamint Fabók Szilvia és Mikori Tama Kippkopp a hóban című meseadaptációja. Utóbbi kisfilmet, mely Marék Veronika könyve alapján készült, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület közönségdíjjal jutalmazta.

Képkocka Tóth Roland Bela című kisfilmjéből

Andrasev Nadja Szimbiózis című legújabb filmjében egy fiatal nő a férje szeretői után kutat, féltékenységét pedig hamar felváltja a kíváncsiság. A kisfilm hazai premiere az idei KAFF-on volt, ahol három díjat is nyert: a legjobb elsőfilmnek járó elismerést, az Országos diákzsűri díját, valamint a Magyar Filmkritikusok díját.  A kritikusok zsűrije emellett dicsérő oklevéllel jutalmazta Láng Orsolya a fesztivál nagydíját is elnyerő Szezon után című kisfilmjét.

Horesnyi Máté Jacques Tati ihletésű, fekete-fehér animációja, a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült Jacques ámokfutása nyerte a legjobb diákfilm díját. Glaser Kati Városi legendák szériájának Az emberi test epizódja kapta a legjobb forgatókönyv díját, melyben két kislány szemszögéből ismerjük meg a test működését.  

A legszínvonalasabb képi formanyelvért és a legjobb animációs munkáért Klingl Béla 3D animációját, a Remake-et tüntették ki, melyben egy karakter életvonalát követjük a születéstől a halálig. A legjobb technikai kivitelezésért díjazták Bucsi Réka Solar Walk című animációját, a legjobb 3D elismerést Molnár Csaba Martian Logistics-szpotja kapta, a legjobb alkalmazott animáció pedig Mendrei Miklós a Comedy Central számára készített Pixel Idents alkotása lett.

Képkocka Bucsi Réka Solar Walk című kisfilmjéből

A zsűri dicsérő oklevélben részesítette Csont Zsombor ApApArA, Rofusz Kinga Irjám és Jonibe kisfilmjét, valamint Molnár Luca Anna és Verhóczki Ádám a Platon Karatalev számára készített Orange Nights című videóklipjét. A Gyermekzsűri díját Traub Viktória szürreális családtörténetet bemutató Sellők és rinocéroszok című animációja kapta, a közönségdíjat pedig A kenyérkereső című ír alkotás nyerte.

A KAFF és a Dot & Line közös kritikaíró pályázatának nyertesei Papp Atilla Teremtés gyakorlatban (Bucsi Réka: Solar Walk), Harangozó Ádám Szerelmes tumor (Tóth Luca: Lidérc úr), valamint Bethlenfalvy Péter Közel a tengerhez (Horesnyi Máté: Jacques ámokfutása) című munkái lettek. A záróünnepség befejezéseként Mikulás Ferenc életműdíjjal tüntette ki A légy című rövidfilm Oscar-díjas rendezőjét, Rófusz Ferencet a magyar animációért végzett évtizedes munkájáért.

2021-ben ismét várja az animáció szerelmeseit a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál a hazai és nemzetközi animáció legfrissebb darabjaival, szakmai programokkal, mesterkurzusokkal, könyvbemutatókkal, kiállításokkal és a szakma világhírű alkotóival.

A díjazottak teljes listáját itt találod.

borítófotó: Szezon után (rendezte Láng Orsolya)