Kapcsolódó anyagok

18:15  - Megkezdődött a Filmszemle díjátadója a Sportmaxban. Elsőként Kis Diána Magdolna, Vári Kovács Péter adtak elő operarészleteket.

18:22 - D. Tóth Krisztina az est háziasszonya Hiller Istvánt szólítja, aki örömteli hírt oszt meg: megszületett a következő három évre szóló keretszerződés a Minisztérium és a Közalapítvány között, "meghatározott, enyhén növekvő mértékben" támogatást biztosítanak 2013-ig.

18:35 - Hermann Kriszta, a Filmművész Szövetség ügyvezető titkára kapja az Árvai Jolán-díjat. Jelöltek voltak: Regőczy Viola fénymegadó,  Zommer Katalin maszkmester, Szalontay Árpádné naplóvezető, Tóth László hangtechnikus.

18:37 - Életműdíjak átadása. Huszárik Kata és Elek Ferenc laudál. A díjazottak: Nagy Anna, Pásztor József, Révész Gitta, Djoko Rosic, Szoboszlay Péter.

18:50 - Mozgókép Mestere: Rózsa János és Grunwalsky Ferenc. Grunwalsky Ferenc a díjat addig nem veszi át, amíg lemondása nem jogerős. Levetítették a szakma által készített, Három perc című kisfilmet, amelyben köszönetet mondanak a Mozgókép Közalapítvány leköszönő elnökének.

19:00 - A Nyakkendő-díjat Török Gábor kapta, tanítványai legalább 10 nyakkendőt aggattak rá.

19:05 - Plakátdíjak átadása: az Apaföld plakátját a zsűri találta a legjobbnak, az Utolsó időkét a közönség, utóbbi tavaly is közönségdíjas lett, amikor nem is adtak ki fődíjat.

19:09 - A Bibliothéque Pascal első díja a Diákzsűritől. Hajdu Szabolcs rendező már több díjat is kapott a diákoktól, azóta figyeli őket és szerinte jó ízlésük van.

19:10 - A Köntörfalak első díja - a Filmhu Közönségdíj, ami egy projektor. Ha nem full HD-s, Dyga Zsombor rendező kisorsolja a szavazók között.

19:14 - Sós Mari, a tévéfilmes zsűri elnöke értékeli a mezőnyt: kiemelte Győri Márk operatőrt és Palotai Éva vágót. Sós is hiányolta a Hajónaplókat a tévéfilmes mezőnyből, így helyettük Mundruczó Kornél A Nibelung-lakóparkját és Mátyássy Áron Átok című munkáját méltatta. A Különdíjat, a T-Home felajánlásában 1 millió forintot Szalay Kriszta: És a nyolcadik napon című filmje kapja. A Zsurzs Éva-díjat a FILMJUS felajánlásában  Mundruczó  Kornél: A Nibelung-lakópark című rendezése kapja, a díjat Petrányi Viktória producer veszi át. A legjobb tv-film fődíját, a T-Home felajánlásában 2 millió forintot Mátyássy Áron fordíthatja következő filmjére, az Átok című rendezése elismeréseként. Mátyássy egész stábja a színpadra sereglik, Fodor Gergely producer is megköszöni a díjat.

19:25 - SZÜNET, zene szól: Bacsó Kristóf és Oláh Kálmán jóvoltából. Az est rendezője egyébként Seres Tamás.

19:30 - Pölöskey István értékeli a tudományos-ismeretterjesztő mezőnyt, nem sokan értek még vissza a büféből. A Bence + a többi jómadár című fimjéért Tóth Zsolt Marcell kapja a legjobb operatőr díját - a Magyar Filmlaboratórium felajánlása. A Kollányi Ágoston rendezői díjat, értéke 800 ezer forint, Kabdebó György adja át Pálfi Szabolcsnak a Ketten egy fészekben című rendezéséért, de operatőrei veszik át. Az MMK által felajánlott 1 millió forintos fődíjat az Egy világfi Szegeden rendezője, Sári Zsuzsa kapja.

19:37 - A magyar dokumentumfilm jó - állítja Erdélyi János a dokumentumfilmes zsűri képviseletében. "Szeresd a tarka népet" - erről szólt az idei év, nagyon sokféle magyar dokumentumfilm van. Így a zsűri sok-sok díjat adott ki. A kategória díjait az MMK és a Duna Televízió közösen ajánlották fel. Elismerő oklevéllel kezdenek: Szederkényi Júlia Barlang című filmjének díját Kántor László producer veszi át. Különdíjakkal folytatódik: Sorsod Borsod (Nagy István) és Házi paradicsom (Kiss Anna) megosztva. A Schiffer Pál rendezői díjat Gulyás Gyula: Idézés című filmje kapta . Az MMK és a Duna TV közös díját, a Duna-díjat is ketten kapják Szőczi Árpád: Drakula árnyéka – a romániai forradalom kitörésének valódi története, Zámborszki Ákos: Utolsó előadás című filmjükért. A doku fődíjat is megosztották Almási Tamás (Puskás Hungary) és Csáki Laci (Bádogváros) között.

19:54 - SZÜNET - zene szól: Varga Zsuzsi és Varga Klári énekel.

19:57 - Kisjátékfilmekkel folytatjuk, Kocsis Ágnes zsűrielnök értékeli a mezőnyt, sok film volt, még a Hajónaplók is náluk landoltak. A kisjátékfilmesek is megosztottak mindent: az elismerő oklevet hárman is kapnak, Nagy Dénes (Riport), Császi Ádám (Ünnep), Breier Ádám (Catherine magánélete). Az 500 ezer forint értékű Filmlabor által felajánlott rendező-operatőri díjat Nemes Jeles László, Várkonyi Tímea (rendező) és Erdély Mátyás (operatőr) Az úr elköszön című filmjük látványvilágáért. 1 millió forintot kap Magyarósi Éva, mert ő csinálta a legjobb kísérleti filmet, a Lénát. "Nagyon nagyon jó azt érezni, amit most érzek!" A legjobb kisjátékfilm fődíját Szimler Bálint, a magyar Jim Jarmusch kapja az Itt vagyok című filmjéért. Ők is mind feljönnek meghajolni.

20:11 - Az Artmozi Egyesület díját a Puskás Hungary kapja.

20:14 - A Petróczy Sándor - díjat a Valami Amerika 2 kapja, a magas nézőszáma miatt.

20:15 - Rátérünk végre a játékfilmekre. Granasztói György zsűrielnök értékel. Kevesebb volt a brutalitás és a nyílt erőszak, de a durva beszéd rendkívül zavarja az elnököt, ami egy olyan ízlésbeli probléma, ami egy félreértése annak, hogy mi a valóság. "A szennyezett levegő is körbevesz minket, mégsem azt filmezzük." -  fogalmazott. Különleges, új témák jelentek meg, pozitívnak találták, hogy több olyan film volt, ami nemzetközi vonatkozású volt, más kultúrákkal való találkozások is helyet kaptak, ami ereje lehet a magyar filmnek. Granasztóit mélyen megrendítette a Vespában Tóth Sándor versmondása, valamint örült, hogy ennyi szaxofonszólót hallott a magyar filmekben, és hogy ilyen nagy vitalitás van a szakmában.

20:24 - Jöhetnek a díjak.

20:25 - Az Arany mikrofon - díj értéke 300 ezer forint, Kőporossy János, A vágyakozás napjainak hangmérnöke nyerte.

20:26 - Az Arany olló értéke 150 ezer forint, Czakó Judit kapja a Köntörfalak vágásáért. Korábban az Iszka vágásáért már részesült az elismerésben.

20:27 - Legjobb látvány: Banovich Tamás, Kolorádó kid. "Köszönöm, jó éjszakát!"

20:28 - Legjobb zene: Vespa, Kardos Dániel, Balogh Rudolf.

20:30 - Legjobb forgatókönyv, Pacskovszky József, A vágyakozás napjaiért.

20:31 - Színészi díjak, 200 ezer forintos különdíjat kap Tóth Sándor a Vespa főszereplője. A legjobb férfi főszereplő Elek Ferenc a Köntörfalakból, aki két színésztársának, Tompos Kátyának és Rába Rolandnak köszöni, illetve: "Nagyon köszönöm a Jóistennek, hogy adta nekem ezt a Zsombort! Ma nagyon jó Elek Ferinek lenni!"

20:35 - Legjobb női alakítás díja 300 ezer forint értékű - Ki/Be Tawaret főszerepéért Kerekes Vica kapja.

20:38 - Almási Réka Team Buildingje a legjobb elsőfilm.

20:40 - Legjobb producer Oxy-med és Kodak felajánlás Pusztai Ferencnek, a Czukor show és a Team Building producerének, aki nem feledkezik meg Mátis Inezről, Pusztay Andrásról, akik segítették a két filmben, valamint Kántor Lászlónak és Bőhm Andrásnak mond köszönetet, amiért az elmúlt években bármilyen idióta kérdésekkel zaklathatta őket.

20:42 - A külföldi kritikusok díja a Bibliothéque Pascal második elismerése.

20:46 - 2 millió forintot ér az operatőri díj, a Bibliothéque Pascal fényképezéséért Nagy András kapja. A film harmadik oklevele."Köszönöm Politzer Péternek, hogy kivágta a rossz snitteket!" Romwalter Judit, Ricsi, Regéczy Viola neve merül fel.

20:49 - 900-900 ezer forinta  rendezői díj értéke, mert hogy ezt is megosztották: a nagyon gyorsan beszélő, éppen hazatérő Pejó Róbert kapja az egyik oklevelet, Dyga Zsombor álmában nem gondolta, hogy még egyszer színpadra kell jönnie. Szereplők, stáb mellett "Durst Gyurinak köszönöm az elmúlt nyolc évet. És édesanyámnak!"

20:53 - A 15 millió forintos Moziverzum-díj 2010-ben a Kolorádó Kidé. "Sam Pekinpah-nak igaza volt abban, hogy minden filmjébe belehal. Rájöttem, hogy igaza volt, most az újjászületést látom." Lukács Dávid, Nagy Zsolt neve a köszönőlistán.

20:55 - A játékfilm fődíj, az Arany Orsó 25 millió millió forint normatív támogatás, 2 millió forint készpénz, és stúdióhasználat Pomázon - az elismerést a Bibliothéque Pascal kapja. "24 órával ezelőtt ennek az ellenkezőjét is el tudtam volna képzelni, nemhogy díjakat kapunk, hanem hogy teljes elutasításban részesül a film. Nem mondhatnám, hogy boldog vagyok, inkább egy nagy megkönnyebbülést érzek, ami három év után szabadult fel bennem. Egy szívátültetéshez tudnám hasonlítani a dolgot, egy nagyon érzékeny, sérülékeny dolgot kell felhozni, és áthelyezni egy másik helyre - a közönségbe."

21:03 -  ZENE szól, lehet oszolni.