Kasszasikerek helyett idén a független stúdiók merészebb filmjei kerültek fel a jelöltek listájára, ezért az Academy Awards szervezőbizottsága a nézettségért való küzdelemben duplájára növelte a pre-show időtartamát, így mintegy egy órán keresztül vonultak be a sztárok a Kodak Theatre vörös szőnyegén. A ceremóniát nem egyszer kritizálták azért, mert a filmek helyett a külsőségekre helyezik a hangsúlyt, a 78. Oscar-díj átadásra ez különösen igaz volt.

Red carpet show

Heath Ledger és Michelle Williams
a Kodak Theatre vörös szőnyegén
A legjobb férfi színész kategóriában jelölt Heath Ledger (BrokebackMountain) feleségével, a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölt Michelle Williams-szel (Brokeback Mountain) érkezett, és házastársi szeretetükről tanúbizonyságot téve egymás színészi teljesítményt magasztalták. A legjobb női színész kategória egyik legnagyobb esélyese, Reese Witherspoon (A nyughatatlan)szintén férjével, Ryan Phillippe-vel lépett a vörös szőnyegre, és bár Ryan egekbe dicsérte felesége alakítását, Reese nem tudta ezt viszonozni, hiszen Ryan nem kapott jelölést a Crash-ben nyújott szerepléséért, így a színésznő jobb híján azt az információt osztotta meg a nézőkkel, hogy kislányuk nézheti őket a tévében.

A kategória másik nagy esélyese Felicity Huffman, akit rendhagyó módon egy férfi megformálásáért jelöltek a legjobb női alakítás díjára (Transamerica), mélyen dekoltált ruhában villantotta meg nemi jellegeit, és megkönnyezte, amikor a Született feleségek színésznői videoüzenet formájában gratuláltak jelöléséhez. Szintén homoszexuális szerep megformálásáért kapott jelölést Phillip Seymour Hoffman a Capote címszerepéért, aki egy régi fogadás értelmében megígérte, hogy ugatni fog a díj átvételekor.

Az eddig megszokott Oscar hosztok nem vállalták az idei show lebonyolítását, ezért a választás végül Jon Stewartra esett, aki értelemszerűen ezt tematizálta bemutatkozó filmjében. Billy Crystal, Chris Rock, Steve Martin és Whoopi Goldberg sem állt kötélnek, sőt még David Letterman is szívesebben tölti idejét Steve Martin furi gyerekeivel, Mel Gibson pedig túlságosan elmélyült a halandzsanyelvekben ahhoz, hogy ilyen feladatokra pazarolja energiáit: Jon Stewart álma tehát valóra vált. A New York-i komikus számtalan jelenlévő hírességen köszörülte nyelvét: Felicity Huffmant transzexuális szerepe miatt nem tudta besorolni sem a Ladies, sem a Gentleman kategóriába, ezért külön köszöntötte őt, majd Spielberg zsidó témájú alkotásainak örvendezett, és a nőcsábász George Clooney kalandjain élcelődött.

Életmű-díj Altmannak

Életmű-díjat kapott Meryl Streeptől és Lili Tomlintól Robert Altman, akinek öt jelölése ellenére is ez az első Oscar szobrocskája. Altman meglepődését fejezte ki, hogy életmű díjat kapott, hiszen úgy képzelte, akkor adnak ilyen díjat, amikor már mindennek vége. Reméli, hogy mögötte lévő mintegy negyven "homokvár" nyert ilyen formán díjazást, hiszen nemrégiben szívátültetésekor egy fiatal nő szívét kapta, úgyhogy ebből a szempontból még korainak számít az elismerés.

Színészi díjak

George Clooney a legjobb mellék-
szereplő, nem pedig részeg lett
Noha George Clooney a bevonuláskor még azon viccelődött, hogy annyiszor maradt már hoppon a Good night, and Good luck című filmjével, hogy már csak abban reménykedik, hogy alaposan leihatja magát: az est első díját, legjobb férfi mellékszereplő díját Nicole Kidman mégis neki adta át Syrianában nyújtott szerepléséért. A háromszoros jelölt Clooney tehát azon kényszerült humorizálni, hogy ezek szerint a rendezés díját már nem kaphatja meg.

A legjobb női mellékszereplő díját Morgan Freeman adta át: a bevált papírforma szerint a héthónapos terhes Rachel Weisz kezébe vándorolt a szobrocska, aki már minden létező elismerést besöpört az Elszánt diplomatában nyújtott szerepléséért.

Phillip Seymour Hoffman legjobb férfi színész díjára (Capote) csak úriemberek nem fogadtak volna: a könnyekig meghatódott színész számos elismerés után végre az Oscar szobrocskát is magáénak tudhatja.

A legjobb színésznő 2006-ban egyben a legjobban fizetett színésznő is: a filmenként 29 millió dollárt kasszírozó Reese Witherspoon ázsióját ezentúl egy Oscar-díj is emeli. A színésznő köszönőbeszédében a stábot és családját emelte ki (egyben ágyba küldte gyerekeit), és nem feledkezett meg June Carterről sem.
Technikai díjak

Ben Stiller green box technikát parodizáló zöld ruhában adta át az Oscar szobrocskát a King Kong vizuális effektjeiért felelős csapatnak. A legjobb jelmez díját átadó Jennifer Aniston felhívta a figyelmet a ceremónián is kitüntetett szerepű öltözékre, és a Chicago jelmeztervezője másodjára is aratott az Egy gésa emlékirataiban való közreműködéséért. A legjobb smink díját Will Ferrell szénné égett arccal nyújtotta át a Narnia maszkmestereinek, akik hálát adtak annak, hogy Clooney nem tud sminkelni, mert így volt egyáltalán esélyük a kategóriában. A legjobb látványtervezés díját Sandra Bullock és Keanu Reeves konferálta fel: az elismerést az Egy gésa emlékiratainak látványtervezői kapták.

A Brokeback Mountain első díját, a legjobb filmzenéért járó szobrocskát Salma Hayek nyújtotta át a meleg cowboy film zeneszerzőjének. A legjobb betétdal kategória nyertese történelmet írt: az Oscar történelem első rap-dala, It's hard out here for a pim nemcsak jelölést kapott, hanem díjra is váltotta, maga mögé utasítva a Transamerica betétdalát jegyző Dolly Patront. (Jon Stewart később szóvá is tette: Scorsese: nulla, Three 6 Maffia: egy.)

Szép a jelmez, a látvány és a fényképezés - Egy gésa emlékiratai

A legjobb hangkeverés és a legjobb hangvágás díját is a King Kong kapta. A Crash első díja a vágóhoz vándorolt. Dion Beebe elismerése már érett egy ideje: a Chicago fényképezéséért már jelölték az operatőrt, de csak az Egy gésa emlékiratai hozta meg neki a rég várt elismerést.

A Brokeback Mountain második díját az adaptált forgatókönyvért kapta: az írók az emberi szív sötétjébe kívántak fényt hozni. A Crash-nek is az eredeti forgatókönyv hozta meg a második elismerést: ők a társadalmat szerették volna jobbá tenni. A legjobb rendező díja sem okozott meglepetést: Ang Lee nyerte el ezt az elismerést.

Legjobb filmek

A legjobb animációs film díját Reese Witherspoon adta át, de nem válthatta díjra Tim Burton első jelölését, hiszen az elismerés Nick Parknak, a Wallace és Gromit alkotójának járt. A legjobb animációs rövidfilm díját a Csodacsibe szereplői adták át: tavaly a legjobb jelmez díjánál jelent meg az Incredibles animált Ednája, talán ezért is terelődött a szó a kacsák nadrágviselési szokásaira. A díjat a hagyományos, kézi technikával készült The Moon and the Son: An Imagined Conversation vihette el. A legjobb rövidfilm a Six Shooter lett. A legjobb kísérleti dokumentumfilm nyertesei (A Note Of Triumph: The Golden Age Of Norman Corwin) sem kímélték George Clooney-t, a duó hölgy tagja köszönetet mondott az Akadémiának, amiért közel ülhetett a sármos színészhez. A legjobb dokumentumfilm díját a Pingvinek vándorlásanyerte, az alkotók plüss pingvinekkel érkeztek a színpadra és magukat is szmokingban feszengő pingvineknek titulálták.

A legjobb külföldi film díját nagy meglepetésre nem a palesztin Mennyország most nyerte (amelynek jelölése ellen aláírást is gyűjtöttek), hanem a dél-afrikai Tsotsi.

Legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb film is - Crash

A legjobb film díja azonban meglepetés volt, annak ellenére is, hogy már a díjátadó előtt szárnyra kaptak olyan elképzelések, hogy a meleg tematika miatt hátrányt szenvedhet a Brokeback Mountain Crash-sel szemben. A pletyka végül beigazolódott, a legjobb film díját a Crashalkotói kapták.


A díjazottak teljes listája

Életmű-díj
: Robert Altman

Színészi díjak:

Legjobb férfi mellékszereplő: George Clooney - Sziriana
Legjobb női mellékszereplő: Rachel Weisz - Az elszánt diplomata
Legjobb színész: Phillip Seymour Hoffman - Capote
Legjobb színésznő: Reese Witherspoon - A nyughatatlan

Technikai díjak:

Legjobb vizuális effektek: King Kong
Legjobb jelmez: Egy gésa emlékiratai
Legjobb smink: Narnia krónikái: az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Legjobb zene: Brokeback Mountain
Legjobb hangkeverés: King Kong
Legjobb betétdal: Hustle and Flow
Legjobb hangvágás: King Kong
Legjobb vágás: Crash
Legjobb forgatókönyv: Brokeback Mountain
Legjobb eredeti forgatókönyv: Crash
Legjobb rendező: Brokeback Mountain

Legjobb filmek:

Legjobb animációs film: Wallace & Gromit és az elvetemült veteménylény
Legjobb animációs rövidfilm: The Moon And The Son: An Imagined Conversation Legjobb rövidfilm: Six Shooter
Legjobb rövid dokumentumfilm: A Note Of Triumph: The Golden Age Of Norman Corwin
Legjobb dokumentumfilm: Pingvinek vándorlása
Legjobb külföldi film: Tsotsi
Legjobb film: Crash