A Brit Filmintézet (BFI) hét nemzetközi koprodukciónak ítélt támogatást összesen több mint 1,3 millió font (körülbelül 586 millió forint) értékben az UK Global Screen Fundon keresztül, az egyik nyertes projekt Nemes Jeles László harmadik nagyjátékfilmterve, az Árvaolvasható a Cineuropán, akik a filmintézet hírét szemlézték.

A Saul fia rendezője ismét egy történelmi filmen dolgozik, amely egy fiatal fiút követ 1957-ben Budapesten, egy évvel a forradalom leverése után. Az Árva Facebook-oldaláról az is kiderül, hogy jelenleg keresik a gyerek szereplőket, és nyáron tervezik leforgatni a filmet.

Forrás: Nemes Jeles László új filmje Facebook-oldal

Az Árva magyar-francia-német-brit koprodukcióban fog megvalósulni. Hazai részről a Pioneer Pictures dolgozik rajta az Agat Films, a Pallas Film és a Good Chaos mellett. A Nemzeti Filmintézet még 2021-ben 900 milló forinttal támogatta a film gyártását, aztán sokáig semmi hír nem érkezett a filmről, majd 2023-ban gyártás-előkészítésre kapott további 7,9 millió forintot. Remélhetőleg most végre összeállt a költségvetés, minden akadály elhárult, és elkészül az Árva. Nemes Jeles legutóbb hat éve jelentkezett új filmmel, a Napszálltát 2018-ban mutatták be a Velencei Filmfesztiválon.

Az Árvát támogató UK Global Screen Fund alapot a Brexit után hozták létre, azzal a céllal, hogy elősegítse a nemzetközi projektek és a brit független mozgóképes ipar együttműködését. Az UK Global Screen Fund először támogatott magyarországi koprodukciót, amelyben a brit Good Chaos produkciós cég kisebbségi partnerként vesz részt.

A hét támogatott film között van többek között a Corpus Christit jegyző lengyel Jan Komasa legújabb terve, a Good Boy, amelyben egy középosztálybeli család elrabol egy futballhuligánt, azzal a céllal, hogy egy jó embert neveljenek belőle.