Kapcsolódó anyagok

Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv (Official Selection)

Mundruczó Kornél ötödszörre lesz jelen a cannes-i fesztiválon, két éven belül másodszorra a hivatalos versenyben, legutóbb a Deltával Fipresci-díjat nyert. A Mary Shelley regényét és az az alapján készült színelődást kiindulópontnak tekintő film főszereplője a film rendezője, Mundruczó Kornél, partnerei Frecska Rudolf, Csíkos Kitty, Monori Lili és Székely B. Miklós. Az Arany Pálmáért folyó versenyben olyan vetélytársak lesznek, mint Nyikita Mihalkov, Takeshi Kitano, Mike Leigh, Abbas Kiarostami és Alejandro González Inarritu. Az ünnepélyes bevonulás a fesztiválpalota vörös szőnyegén, a díszbemutató május 22-én, a fesztivál utolsó estéjén lesz az alkotók és a fõszereplők jelenlétében.

cannes_sajto_mund500
Korábban a Szelíd teremtés - A Frankenstein-tervről Képek a filmből Előzetes

Kocsis Ágnes: Pál Adrienn (Un Certain Regard)

Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje mellett első játékfilmje, a Friss levegő is Cannes-ban debütált, a Pál Adrienn világpremierje az Un certain regard szekcióban lesz május 16-án. A film egy Piroska nevű teste ápolónő életét követi, aki az elfekvőn dolgozva teljesen apatikus, mígnem egy haláleset kizökkenti élete megszokott ritmusából, és útra kel, hogy megtaláljon valamit. A film főszereplője a többi versenyfilmhez hasonlóan civil: Gábor Éva rádióbemondó. Kocsis a Croisette-n Cristi Puiu-val, Jean-Luc Godard-ral, és Manoel de Oliveirá-val együtt mutatkozik be.

cannes_sajto_kocsis500
Korábban a Pál Adriennről Négyperces részlet a filmből

Szimler Bálint: Itt vagyok (Cinefondation)

Szimler Bálint Itt vagyok című, fekete-fehér, improvizációra épülő harmadéves vizsgafilmjével elnyerte a legjobb kisfilm díját a 41. Magyar Filmszemlén, most a filmfőiskolások legjobbjait felvonultató Cinéfondation programba kapott meghívást a szintén amatőr főszereplővel (Vida Viktor) dolgozó félórás kisfilm. A Cinéfondation díjaiért Prikler Mátyás szlovákiai magyar rendező Köszönöm, jól (Dakujem, dobre) című filmje is versenyez, a 40 perces vizsgafilm bemutatója a pozsonyi nemzetközi filmfesztiválon volt tavaly. (Korábbi hír Prikler Mátyás cannes-i szerepléséről)

cannes_sajto_szimler_500
Interjú Szimler Bálinttal Négy perc a filmből

Ujj Mészáros Károly: Liza, a rókatündér (L'Atelier)

Ujj Mészáros Károly a cannes-i filmfesztivál hivatalos programja, az „Atelier” résztvevőjeként érkezik első játékfilmje, a Liza, a rókatündér című tervével. A fekete komédia magyar-német koprodukcióban készül a Major István vezette Filmteam stúdióban. A tehetséges ifjú alkotók filmterveinek támogatására 2005-ben létrehozott „Atelier” célja, hogy a cannes-i fesztivál keretében kedvező feltételeket biztosítson a filmtervek megvalósításához. A francia szervezők idén 15 országból - köztük Magyarországról - hívtak meg egy-egy projektet. A lengyel Independent Film Foundation közép-európai forgatókönyv fejlesztő fórumán, a ScripTeast-en Can Togay és Ferenczi Gábor How to Make Friends címû filmterve vesz részt, a legjobb közép-európai forgatókönyvet illetõ Krzysztof Kieslowski-díjat, melyért a magyar filmterv is versenyben van, május 19-én adják át Cannes-ban.


Liszka Tamás - Producers on the Move

A „Producers on the Move” elnevezésű háromnapos szakmai programba Liszka Tamás (SzimplaFilm) kapott meghívást a Magyar Filmunió ajánlása alapján. A SzimplaFilm gyártásában készült Igor Lazin és Török Ferenc Riportré címû munkája, melyet a Bibliothéque Pascal kísérőfilmjeként több mint tízezer néző látott a hazai mozikban. Liszka Tamás jelenleg az Anilogue nyolcadik évadát készíti elõ, producerként pedig Gauder Áron új, nagyszabású animációján (Egill), illetve Tolnai Szabolcs második játékfilmjén, a szarajevói CNC-díjas Anna történetén dolgozik. A Producers on the Move programon eddig Bereczki Csaba, Petrányi Viktória, Muhi András, Angelusz Iván, Pusztai Ferenc és Sipos Gábor vett részt.

cannes_sajto_liszka500
Korábban Liszka Tamás cannes-i terveiről A Riportré című film

Cannes-ban mutatkozik be a Hungarian Short Film Agency

A rövidfilmes videómegosztó, a Daazo.com alapítói, Aprily Zoltán és Deák Dániel megalapították a Hungarian Short Film Agency-t (HSFA) azzal a céllal, hogy összefogják a magyar rövidfilmgyártás szereplőit, hogy a magyar rövidfilmeket külföldön népszerűsítsék, segítsék a piacra jutásukat, valamint képviseljék azokat a magyar szervezeteket, fesztiválokat, műhelyeket, amelyek rövidfilmmel foglalkoznak. Az első állomás Cannes, ahol tíz magyar kisfilmet kínálnak eladásra, többek között a szemlefődíjas, Cinefondation-ban bemutatkozó Itt vagyok-ot, vagy Pápai Pici Vallomás című filmjét:


Korábban a HSFA-ról

André de Tóth: Két lány az utcán (1939) (Cannes Classics)

Cannes-ban lesz látható elõször a Két lány az utcán címû André de Toth (Tóth Endre) film restaurált kópiája, mely 2010-ben a World Cinema Foundation (WCF) támogatásával valósult meg. A Martin Scorsese által 2007-ben, a világ filmörökségének megõrzésére és restaurálására létrehozott nonprofit szervezet, a World Cinema Foundation támogatta a Magyar Nemzeti Filmarchívumban õrzött kópia restaurálását. A WCF vállalta a restaurálás költségét és a Magyar Nemzeti Filmarchívum számára egy vadonatúj 35 mm-es kópiát biztosít.

Magyar Pavilon a cannes-i filmfesztiválon

A Magyar Filmunió, a Magyar Mozgókép Közalapítvány promóciós szervezete, május 12-én nyitja meg újra a Magyar Pavilon kapuját az International Village-ben találkozási helyet biztosítva ezzel a magyar és a nemzetközi filmszakma számára. A Magyar Pavilonban május 18-én a Hungarian Short Film Agency  kezdeményezés mutatkozik be. A magyar filmek külföldi értékesítésével foglalkozó HungariCom a fesztivál Filmvásárán standot üzemeltet a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával.

cannes_sajto_vezer500
Képek még a sajtótájékoztatóról