Az egyik a Csehországban élő szlovák Juraj Jakubisko Báthory Erzsébetről készülő mozija. A Jakubisko Film 10 millió eurós költségvetést állított össze, ami a legdrágább cseh filmmé teszi a "keleti Fellini"-ként is emlegetett rendező vállalkozását. Az eddigi csúcstartó produkciót az Oscar-díjas Kolja rendezője jegyzi: Jan Sverák 2001-ben az angolokkal közösen készített Sötétkék égbolt című háborús filmje 8 millió euróból született meg.

Jakubisko filmje a híradások szerint december közepén kezd forogni, angol nyelven. Ugyanakkor még mindig nem nyilvános, hogy kik lesznek a gigaprodukció színészei, és pontosan kik vesznek részt koproducerként a filmben. Mint azt júliusi cikkünkben hírül adtuk, a produkció komoly tárgyalásokat folytatott egy magyar gyártócéggel, sőt, felmerült a magyarországi forgatás lehetősége is. Az IMDB adatai szerint a Jakubisko-filmet összevonták a színésznő-rendező Julie Delphy projektével, - aki korábban Ethan Hawke-kal közösen dédelgette a véres grófnő történetét. Delphy jelenleg Jakubisko-val együtt van feltüntetve rendezőként.
 
Még kevesebbet lehet tudni egy másik költséges film tervéről, melyet több mint 12 év szünet után Jiri Menzel rendezne Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényéből. A forgatás kezdetét az eredetileg elgondolt november helyett jövő év márciusára halasztották. A költségvetés 3 millió euróval számol, amivel harmadik helyre kerülne a cseh mozi drágasági listáján.

A harmadik nagy projekt Vaclav Marhoul Tobruk című második világháborús drámája. A film egy cseh fiatalember sorsát követné nyomon, aki a történelem egyik leghíresebb ütközetében vesz rész. A forgatás jövő augusztusban indulna Észak-Afrikában. 2 millió eurójával a Tobruk az 5. helyet érdemelheti ki a költség-versenyben. 

A tervek szerint mindhárom film 2007-ben kerül majd mozikba.