Az 55. Berlinale szervezői január első hetében nyilvánosságra hozták a 2005. február 10-20. között megrendezendő nagyszabású filmszemle programjának egy részét. A listákon több magyar névvel is találkozhatunk.

A 20. születésnapját ünneplő Panorama válogatásba Pejó Róbert Adrián magyar-osztrák-német koprodukcióban készült Dallas Pashamende című alkotása nyert meghívást. Az elsősorban szerzői filmeket felvonultató válogatásban idén is kiemelt szerepet kapnak a társadalmi kérdések egyéni és újszerű filmes feldolgozásai. Az Új Budapest Filmstúdióban készült Dallas Pashamende a társadalom peremén élő emberek zárt közösségében játszódik. A történet a szélsőséges körülmények között élők nyersen, a maguk természetességében megnyilvánuló érzelmeiről, létküzdelmeiről és szerelmeiről szól, férfi főszereplője Bogdán Zsolt.

Gryllus Dorka, a film női főszereplője a Shooting Stars program magyar résztvevője lesz 2005-ben. Az európai filmek nemzetközi promócióját végző EFP (European Film Promotion), melynek a Magyar Filmunió 2002 óta tagja, Shooting Stars programjában évről-évre ifjú színésztehetségekre irányítja a reflektorok fényét a Berlinalén. Az ígéretes tehetségek népszerűsítésében jelentős szerepet játszanak azok a programok, melyeken a filmszakma nagyjainak és a nemzetközi sajtó képviselőinek mutatkozhatnak be a „holnap sztárjai”.

Gryllus Dorka, először még főiskolásként, Sólyom András Az érzékek iskolája című filmjében tűnt fel főszerepben a mozivásznon, amit a világirodalom jelentős hölgyei követtek Kaposvár híres színpadán. Legutóbb Steven Lovy Mix című filmjében láthattuk.

A Rövid ideig tartó csend, Mundruczó Kornél legutóbbi rövidfilmjével a Forum of New Cinema megnyitóján találkozhat a berlini közönség február 11-én este. A Lost and Found című nyitófilm egy rövidfilmfüzér, melyet hat közép-kelet-európai fiatal filmrendező készített a kölni Icon Film gyártásában. A Berlinale független szekciójaként 1970-ben létrehozott Forum formailag és tematikailag újító alkotásokat mutat be. Felfedezettjei között Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Derek Jarman, Peter Greenaway, vagy Tarr Béla és Fliegauf Benedek nevével találkozhatunk.

A fesztivál keretében megrendezett európai filmek vásárán idén is jelen lesz hazánk: a Magyar Filmunió a MOKÉP - Hungarofilm Divízióval közös standon népszerűsíti Magyarország tradíciókban gazdag és megújuló filmművészetét.