A Dialógus, Fabricius Gábor rendező alkotása, a címe ellenére egy dialógusok nélkül elmesélt történet, Kurta Nikével (Terápia, Kút) a főszerepben, a Saul Fia operatőrének, Erdély Mátyásnak közreműködésével. A határokon való átszökésről szóló film párhuzamba állítja napjaink menekültválságát a XX. század nagy emigrációs hullámaival, mint amilyen a berlini fal 1989-es leomlását megelőző kelet-német népvándorlás is volt. A film megtekinthető az alábbiakban:

A Global Cinema Film Festival of Boston szervezőinek célja, hogy a mély, emberi sorsokkal foglalkozó független filmek alkotói nemzetközi figyelmet szerezzenek a fesztivál által. A fesztivál partnere egy amerikai disztribútor, így a részt vevő alkotások jó eséllyel indulnak, hogy fontos amerikai platformokon szerepeljenek a későbbiekben. Külön szekcióban szerepelnek az amerikai és a tengerentúli filmek, továbbá emberi jogokkal foglalkozó dokumentumfilmeket is vetítenek a mustra négy napja alatt. 

(fotó: Erdély Mátyás)

A Dialógus korábban a Luxemburgi CineEast Filmfesztiválon (2017. október 5-22.) a legjobb rövidfilm közönségdíjáért versenyzett és szerepelt a Züruchi Filmfesztivál „Neue Welt Sicht Ungarn” szekxiójában. A filmet korábban a nemzetközi filmklubszövetség, a FICC (Fédération Internationale des Ciné-Clubs) zsűrije Specia Mention díjjal jutalmazta. Indoklásuk szerint "gondolkodásra késztet a múlt és a jelen párhuzamairól, és emlékeztet arra, hogy a történelem rossz irányban ismétli önmagát."

Forrás: Dialógus