A fesztivál nemcsak átvitt, de szó szoros értelemben is határokat szel át. Ahogy a fesztiválhajó végigmegy a Dunán – ami addigra remélhetőleg visszatér a medrébe, lehetővé teszi a régió filmeseinek találkozását, ünnepli a kulturális sokszínűséget, eltérő nézőpontokat ütköztet.

A hazai közösség először láthatja Jasmin Baumgartner a Sundance-en bemutatott Bye Bye Bowser című rövidfilmjét. Egy fiatal punkénekesnek elege lesz a saját kis örült világából és szerenádot ír egy építkezésen kiszemelt munkásnak, mely némi káoszhoz vezet. Látható lesz Hilke Rönnfeldt A Study of Empathy (Egy kutatás az empátiáról), Locarnoban bemutatott filmje vagy Kühnel Szabó Anita Apád című animációja is, ezen kívül 8 további magyar rövidfilm lesz látható a programban.

A fesztivál megnyitója október 1-jén a bécsi Collegium Hungaricumban lesz. Ez egyben kiállítás-megnyitó is: A dicsőség ösvényei középpontjában magyar filmesek bécsi alkotásai állnak. A fesztivál nyitófilmje a Bécsben élő ukrán Alekszandra Dzsinganszkaja animációja, az Under The Endless Sky (A végtelen ég alatt).

 

Bye, Bye Bowser

Pozsonyban a Pivnica, Klubová scéna pre Devín, (Kremeľská 36) helyszínen október 2-án és 3-án 19 órától láthatnak a filmszeretők egy erős válogatást a fesztiválprogramból. Esztergom október 3-án csatlakozik, a Kaleidoszkóp Házban (Pázmány Péter u.7.) látható 17 órától a kísérleti filmek válogatása. A budapesti fesztiválközpont a Három Hollóban lesz (Piarista köz 1), ahol október 3. és 5. közt mutatkozik be a teljes fesztiválprogram beszélgetésekkel és egy workshoppal fellazítva. 

A fesztivál a bécsi Collegium Hungaricummal szoros együttműködésben valósul meg, és idén két további támogató csatlakozott hozzá: a Közép-Európai Kezdeményezés (CEI) jóvoltából idén tíz filmes érkezik a régióból, akik létrehozzák a fiatal filmesek helyi hálózatát. Az ARGE Donauländer jóvoltából 2400 euro értékben osztanak ki díjakat október 5-én.

A fesztivál minden programja ingyenesen látogatható. További információ a fesztivál programjáról, információ a zsűriről és a kísérőprogramokról a fesztivál hivatalos oldalán olvasható.

Forrás: Blue Danube Nemzetközi Filmfesztivál / Címlapon: Kühnel Szabó Anita - Apád