Havas Ágnes és Andrew G. Vajna több, az Oscar-díjhoz kapcsolódó eseményen is részt vesz Los Angelesben, többek között Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete által, a Saul fia Oscar-jelölésének tiszteletére rendezett fogadásán február 25-én. A Saul fia stábjával együtt Havas Ágnes és Andrew G. Vajna ott lesz a Magyarok Hollywoodban elnevezésű rendezvényen is február 27-én.

Az eseményen többek közt részt vesz Michael Barker és Tom Bernard, a Sony Pictures Classics alapítói, Gene Simmons, a Kiss együttes énekese, felesége, Shannon Tweed Simmons színész és modell, Tim Dekay színész, producer, Csupó Gábor animációs rendező, producer, Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró és Szemerkényi Réka, Magyarország washingtoni nagykövete.

A Saul fia a Filmalap eddigi legsikeresebb filmje, az idei Oscar-gála pedig filmtörténeti jelentőségű esemény is hazánk számára. 1965 óta kilenc alkalommal jelöltek magyar alkotást a díjra, közülük egyedüliként Szabó István Mephisto című alkotása nyerte el a rangos elismerést a legjobb ideggennyelvű filmként. A Mephisto mellett Rófusz Ferenc A légy című alkotása is nyert a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában 1981-ben.

Nemes Jeles László Saul fia című alkotásának amerikai reklámkampányát 75 ezer dollárral (mintegy 20 millió forint) támogatja a Filmalap, valamint hozzájárul a díjátadóra érkező stábtagok utazási és részvételi költségeihez. A Filmalap emellett közös Oscar-díjátadó megtekintést szervez Budapesten a Saul fia itthon maradó alkotói, stábtagjai és az érdeklődő filmes kollégák számára.

A Saul fia operatőre, Erdély Mátyás kapta az Amerikai Operatőrök Szövetsége Spotlight kategóriájának díját, megosztva Adam Arkapaw-val, aki a Macbeth című 2015-ös filmet fényképezte. Emellett Zányi Tamást, a Saul fia hangmérnökét jelölték a mozifilmek hangvágóit elismerő 63. Golden Reel (Arany tekercs) díjra, ezt február 27-én adják át.

Nemes Jeles László alkotása az Amerikai Filmakadémia díja mellett a független filmek Oscarjaként emlegetett Independent Spirit Awards esélyese is a legjobb külföldi film kategóriájában. Az elismerést február 27-én, egy nappal az Oscar-gála előtt adják át.

(Forrás: MTI)