Az Önismereti Filmes Műhely (ÖFM) az Életrevaló Egyesület és az Északi Támpont Egyesület közös programja. Az ÖFM átmeneti és anyaotthonban, illetve nevelőotthonokban élő fiatalok részére nyújt filmkészítő foglalkozásokat: a gyerekek profi színészek segítségével forgatják le a kisfilmeket és videoklipeket, amelyek az intézetben élő gyerekek életére, kiszolgáltatottságára hívják fel a figyelmet. 


Az idén nyáron készült, Válaszút című rövidfilm főszereplője Pászik Christopher, partnere Zsákai Eszmeralda, de feltűnik a történetben Farkas Franciska is. A film arra a jelenségre hívja fel a figyelmet, amikor a fiatal intézetben élő lányokat prostitúcióba hajszolják.

Válaszút rendezője Chilton Flóra, az Országos Függetlenfilm Fesztiválon október végén a "kitűnő színészvezetésért" oklevélben részesült, de díjat kapott a Hét Domb és az Ars Sacra Filmfesztiválon, és shortlistre került a Malter utazó fesztivál versenyében is. A filmet beválogatták a 2020-as CineFest programjában is, ahol jövőre kerül majd bemutatásra. Pászik Christopher a romániai Short to the Point filmfesztivál havonta megrendezett versenyében elnyerte a legjobb színész díját, ezzel megszerezte a film első nemzetközi elismerését.


A filmforgatással járó csapatmunka a szervezet vezetőinek elmondása szerint komoly egyéni és csoportos fejlődést igényel, a fiatalok a projekt révén megtapasztalják a sikert és hogy képesek mások által is elismert értéket létrehozni. A filmmel való munka beindítja a fantáziájukat, fejlődik az önismeretük, tudatos célokat tűznek ki maguk elé. 

Forrás: ÖFM / Borítókép: A Válaszúton forgatása / Forrás: Facebook