Cibulya Nikol (Irinyi, Mária Terézia szül) első egész estés filmje, az állami támogatás nélkül, alacsony költségvetésből forgatott Holnap meghalok egy terhes nő kálváriájáról szól. Irma (Kurta Niké) az erdő közepén található családi nyaralójukba vonul vissza. A lányt furcsa gondolatok szállják meg: úgy érzi, hogy másnap meg fog halni. Az időpont egybeesik édesanyja halálának dátumával – ő is a 34. születésnapján hunyt el. Irma nem szeretne egyedül maradni a közelgő évfordulón, ezért elhívja magához a féltestvérét és a legjobb barátnőjét. Ám egyre több megmagyarázhatatlan esemény követi egymást, és már nem is tűnik annyira lázálomnak, hogy Irmának valami baja fog esni. A film november 7-én érkezik a magyar mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.  


Miklós Ádám dokumentumfilmje, a Mélypont érzés két szerfüggő felépülését követi az első másfél év során. Az egyikük a nehéz családi háttérrel rendelkező gimnazista, Boróka, a másik pedig a szexualitásával küzdő fiatal férfi, Szilveszter. A két főszereplőt a Megálló Csoport Alapítvány foglalkozásain ismerjük meg, akik olyan innovatív módszereket alkalmaznak terápiás céllal, mint a sziklamászás. Szilveszter és Boróka egyaránt rögös utat jár be az önfelfedezése során, szembesülnek a szüleikkel való kapcsolatukkal, miközben az önelfogadást keresik. A film december 5-től látható országszerte a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában, hazai premierjét pedig a november 6. és 13. között rendezett Verzió Filmfesztiválon tartják.

Az idei varsói filmfesztivál fődíját Teodora Ana Mihai román-belga-holland koprodukcióban készült filmje, a Traffic nyerte. A Cristian Mungiu forgatókönyvéből és produceri közreműködésével készült dráma két román fiatal lányról szól, akik Belgiumban vállalnak munkát. Ám miután egyiküket megtámadják az utcán, egy kint élő, alvilági ügyekben utazó honfitársuktól kérnek segítséget.


Traffic

A Competition 1-2 szekció fődíját a német Frauke Lodders In Good Faith (Gotteskinder) című filmje nyerte. A családi dráma története a vallás körül bonyolódik. A főhős egy tinédzser testvérpár, Hannah és Timotheus, akik szigorú vallási neveltetést kaptak. A lány azonban szerelmes lesz az új szomszédjukba, Timotheus pedig ráébred arra, hogy a férfiakhoz vonzódik. Így a testvérek a hitükkel és ezen keresztül a családjukkal is konfrontálódnak, miközben igyekeznek megtalálni a saját útjukat.


In Good Faith

A Creme de la creme szekcióban más nagy fesztiválok programjából válogatnak a lengyel kurátorok. Idén olyan filmet versenyeztek itt, mint a Cannes-ban a legjobb kutyaalakítás díjával kitüntetett Dog on Trial című tárgyalótermi vígjáték, a szintén Cannes-ban debütált politikai dráma, a Meeting with Pol Pot vagy a Toxic című litván felnövésdráma, ami nemrég a locarnói filmfesztivál fődíját nyerte.


Black Dog

A varsói Creme de la creme szekció idén Hu Guan lehengerlő kutyás dramedy-je, a Fekete kutya győzelmével zárult, ami korábban a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard-szekciójának fődíját is elnyerte. A film egy börtönből szabadult egykori színész és egy kóbor kutya különleges kapcsolatáról, valamint az épp a pekingi Olimpiára készülő kínai társadalom problémáiról és az erőltetett iparosodás káros következményeiről szól.

 

A 40. Varsói Nemzetközi Filmfesztivált október 11. és 20. között rendezték a lengyel fővárosban, a Competition 1-2 szekció zsűrijében Moldovai Katalin (Elfogy a levegő) is dolgozott, míg a dokumentumfilmes programban Dér Asia (Nem halok meg) zsűrizett, mindketten 2023-ban mutatták be itt legutóbbi filmjeiket.