Az Európa Filmdíjat nyert Anna Zamecka Communion/Az én vérem című lengyel dokumentumfilmje is látható lesz a 2018. január 23-28-ig tartó Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a Cinema City Aréna moziban. E film mellett két Oscar-jelölt, I am not your negro / Nem vagyok a rabszolgád és a Watani, my Homeland /Hazám, Watani, valamint 7 Európa Filmdíjra jelölt film is szerepel a programban.

A világ közel 30 országából érkező 50 különleges, fesztiváldíjas, Magyarországon először vetített alkotás közül válogathat az emberi sorsok, problémák és a társadalmi kérdések iránt érzékeny néző. A 2014-ben alapított Budapest International Documentary Festival (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) a világ legfrissebb nemzetközi sikereket elért, egészestés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi versenye és fóruma, és a filmek magyarországi premierje. 

I am not your negro / Nem vagyok a rabszolgád

Hagyomány, hogy a fesztiválon minden film valamelyik alkotója, vagy főszereplője részt vesz, a világ minden tájáról érkező dokumentumfilmek tematikai, életkori megkötés nélkül versenyeznek és szerepelnek, a vetítések után közönségtalálkozók és szervezett beszélgetések, viták keretein belül a nézőknek és a szakmának lehetősége nyílik az alkotókkal, illetve a filmek szereplőivel beszélgetni, a versenyszekciók mellett pedig versenyen kívüli szakmai programok, masterclass, közönségtalálkozók, különböző rendezvények várják a dokumentumfilmek kedvelőit.

Watani, my Homeland /Hazám, Watani

25 főből álló rangos nemzetközi zsűri, diákzsűri, valamint lelkes nyugdíjas filmrajongókból álló zsűri dönt a pénz- és egyéb díjakról. A fesztivál tiszteletbeli elnöke Dr. Vekerdy Tamás pszichológus lesz. A karácsonyi ünnepekre különleges meglepetéssel is készültek a BIDF szervezői. Négyféle belépőt tartalmazó ajándékcsomag vásárlására van lehetőség. Az ajándék tulajdonosa a BIDF rangos versenyfilmjei közül válogathat.

További részletes információ a fesztivál hivatalos oldalán és Facebook oldalán olvasható. 

Forrás: BIDF

Címlapkép: Communion/Az én vérem