A klasszikusoktól a kortárs rendezőkig, a magyar filmgyártás kiemelkedő alkotásai, nagy múltú és fiatal alkotók is felvonulnak Belgiumban. A Magyar Fókusz programban vetítik Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi fény, Sopsits Árpád A martfűi rém, Szász Attila Örök tél, Zsigmond Dezső A sátán fattya, Antal Nimród A Viszkis és Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmjét is, ami november 1-jén kerül itthon a mozikba.

Szász Attila: Örök tél

A rövidfilm válogatásban lesz látható Vadász János cannes-i Arany Pálmával díjazott Nyitány (1965) című kísérleti dokumentumfilmje, Szentpéteri Áron diplomafilmje, a Láthatatlanul, Kis Hajnitól a Last Call, Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációja, valamint Tóth Barnabás Susotázs című legutóbbi rövidfilmje, Osvárt Andrea főszereplésével.

A versenyprogramban is szerepel magyar alkotás: Bogdán Árpád Genezis című filmje mellett, a rövidfilmek között Bánovits Ottó svéd koprodukcióban készült Sötét kamra című 6 perces alkotása versenyez. A filmklasszikusok között Jancsó Miklós világhírű filmjeit vetítik: műsoron lesz a Csillagosok, katonák, a Fényes szelek, a Sirokkó, a Még kér a nép és a Szegénylegények.

Jancsó Miklós a Szegénylegények forgatásán / Forrás: MTI, Bereth Ferenc

A magyar film előtti tisztelgés jegyében a 45. Genti Filmfesztivál „arca” idén Enyedi Ildikó első filmje, Az én XX. századom főszereplője, Dorota Segda. Az 1989-ben készült és a cannes-i filmfesztiválon Arany Kamerával díjazott Enyedi-film felújított változatát vetítik.

Forrás: MNF