A Magyar Producerek Szövetsége elsősorban filmes producer tagokat képvisel. A hazai filmgyártás az elmúlt négy évben jelentős fejlődésen ment keresztül, a filmiparból származó bevételek 2021-ben meghaladták a 240 milliárd Ft-ot. Az iparági foglalkoztatottak száma is növekedett, ennek ellenére gyakorlatilag egy sor szakmában állandósult a szakemberek hiánya.

A filmgyártásban foglalkoztatottak nagy számban egyéni vállalkozók, un. önfoglalkoztatók, a KATA adózási formáját alkalmazzák.

A KATA leegyszerűsíti az adózással kapcsolatos adminisztrációs terheit a szakembereknek, ami fontos segítség, mivel az egyébként rendkívüli nagyságú, az iparág sajátosságaiból adódó plusz adminisztrációs terheket is könnyíti. /Minden szerződés, számla, teljesítési igazolás rendkívül alapos, szigorú és a gyártás során folyamatos ellenőrzésen megy keresztül a Nemzeti Filminézet ellenőrei részéről, majd a folyamat során a Miniszterelnökség Filmirodájának munkatársai illetve a NAV is ellenőrzi az adott produkció elszámolásait./

Az elmúlt hetekben több nyilatkozat is megjelent a KATA adózási feltételeinek változásáról, ami jelentősen érinti a filmes iparágat is.

A magyar filmek megvalósíthatósága alapvetően múlik a Nemzeti Filmintézet pályázati rendszerétől.

Az NFI gyártási feltételei között az egyik meghatározó elem, hogy minden játékfilmfilm esetén un. projektcéget kell létrehozni és abban kell az adott film teljes gyártási folyamatát végezni. A gyártó cég ebben a projektcégben alkalmazza az adott film alkotóit, munkatársait. A filmek gyártási időszakának meghatározó része a forgatás időszaka, ami jellemzően 30-90 nap. Az egyéni vállalkozók általában napidíjas elszámolásban részesülnek, ami az iparág sajátossága miatt napi 12-14 órás munkaidőt jelent. A konkrét bevételük függ az adott film megvalósításának időszakától.

Nagyon sokszor merül fel az a probléma, hogy a 3 millió Ft-ot meghaladja az adott filmben vállalt szakember díjazása, viszont az ezt az összeget meghaladó kifizetést büntetőadóval sújtja az adópolitika, azt vélelmezve, hogy „bújtatott foglalkoztatásról” van szó és nem alkalmi szerződésről, ami a filmgyártási esetekben egy sminkes, fodrász, kaszkadőr, világosító, kameramozgató, naplóvezető, berendező vagy építész esetében természetesen nem lehet szó, hiszen alkalmazása szorosan kötődik az adott produkció gyártási időszakához és a projekt megvalósulásához.

Meggyőződésünk, hogy azon filmek esetében, amelyek regisztrálásra kerülnek a Miniszterelnökség Filmirodájánál, meg lehet oldani az adott film nyilvántartásba vételével együtt, hogy a Filmiroda, mint hatóság kiadjon egy dokumentumot, hogy az adott film/projektcég által foglalkoztatottak jogosultak a KATA kedvezményes adózósára. Ez gyakorlatilag kizárná a visszaélés lehetőségét és világos, egyértelmű helyzetet teremtene a filmes elszámolásoknál.

A nemzetközi filmgyártás számára Magyarország Európában az elmúlt években kiemelt helyen szerepel, gyakorlatilag az Egyesült Királyságot követően hazánkba érkezik a legtöbb nemzetközi produkció. Ez a tény is jelentősen megnövelte az iparági díjakat, ami nyilvánvalóan visszahat a hazai filmek gyártási költségeire is.

Annak érdekében, hogy ne romoljanak a magyar filmgyártási esélyek a nemzetközi piaci versenyben, azt javasoljuk, hogy a KATA egy cég felé éven belüli kifizethetősége legyen hatmillió forint és a KATA éves felhasználhatósága érje el a huszonötmillió forintot. Ezek az összegek segíthetnek jelenleg az egyébként romló gazdasági környezetben is megtartani a szakembereket a magyar filmgyártásban és nem keresnének más, adott esetben külföldi munkavállalási lehetőséget.

A magyar filmipar jelenleg fontos növekedési pályán van, stúdiók, műtermek épülnek, jelentős beruházások történnek, bízva abba, hogy az iparág meg tudja őrizni az elmúlt években kivívott pozícióját a világ filmgyártásában.

Ebben a versenyben komoly „fegyver” a KATA megőrzése és kedvezőbb elszámolási lehetősége a filmes szakemberek számára vagy amennyiben a KATA, mint adózási forma megszűnne feltétlen javasoljuk hasonlóan kedvező adózási megoldást az önfoglalkoztatott filmes szakembereink számára.

Dr. Nagy Endre Budapest, 2022.junius 10.
Elnök
Magyar Producerek Szövetsége

Forrás: Magyar Producerek Szövetsége / Címlapkép: A Hadik forgatása (a kép csak illusztráció) / Fotó: B-Line Kft.