Szeptember 20-28. között a filmeké a főszerep Baszkföldön. 61. alkalommal vonultat fel válogatást a világ filmtermésének javából a San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál, amely nemcsak Spanyolország legfontosabb nemzetközi filmes eseménye, hanem Berlin, Cannes és Velence mellett, egyike a 14 úgynevezett A-kategóriás filmfesztiválnak.

A rangos spanyolországi filmünnep pályakezdő fiataloknak szentelt programja, az International Film Students Meeting meghívta és bemutatja a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült Mélylevegő című 11 perces alkotást. Kovács Claudia diplomafilmjének gyártója a Meteor-Film Bt., producere Udvardy Anna és Bosnyák Miklós. Kovács Claudia Máthé Tibor operatőr osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 2012-es diplomfilmje, a Mélylevegő egy olyan ambient film, amely a felnőtté válás, az idegenség érzésének, szürrealitásba hajló, vizuális központú megfogalmazása. A rendező szándéka szerint filmjében „el kell merülni, fel kell oldódni, és nem a percenként meglepetést okozó drámaiságot kell keresni”.


A diplomafilmek versenye mellett szakmai programokon – workshopokon és mesterkurzusokon – is részt vesznek a meghívott filmek alkotói. Kovács Claudia személyesen mutatja be filmjét, Kárpáti György Mór filmrendező (Erdő) pedig a diákzsűri tagjaként vesz részt a fesztiválon.

A San Sebastián-i filmfesztivál „Animatopia” címmel retrospektív programot szentel az elmúlt húsz évben készült emlékezetes animációs filmeknek. A válogatásban műsorra tűzik Gauder Áron többszörös díjnyertes és világszerte bemutatott Nyócker! (2004) című alkotását. A magyar filmek és alkotók San Sebastián-i részvételét a Magyar Nemzeti Filmalap támogatja.

(Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap – Színház- és Filmművészeti Egyetem )