Cseke Eszter, az On the Spot riportere a magyar versenyprogram nemzetközi zsűrijének nevében a díjátadón elmondta: Nagy Dénes rendező filmje "szubjektív töredék egy falu hétköznapjairól, apokaliptikus, néha abszurd, mégis gyönyörű látomás egy közösség hiányzó jövőképéről Bukta Imre festőművész alkotásain keresztül". A film készítői továbbfestették azt, amit Bukta Imre már megtett a vásznain, így lett ez a már sokszor és sokféleképpen elmesélt történet egy megrázóan szép, különleges dokumentum - fogalmazott. Hozzátette: a zsűri tagjai - rajta kívül Talal Derki szíriai és Nebojsa Slijepcevic horvát dokumentumfilm-rendezők - egyetértettek abban, hogy a Másik Magyarország az egyébként igen erős mezőny legjobb filmje, amely mindhármukat mélyen megérintette.

A hatnapos, a fővárosi Toldi és Művész mozikban tartott fesztiválon, amelyen 28 nemzetközi fesztiválsikert és 18 magyar filmet mutattak be, a magyar versenyprogramban az egész estés alkotásokon kívül a rövidfilmeket is díjazták. A rövidfilmes zsűri - Deák Dániel, a Daazo.com alapítója, Komlósi Orsolya filmterjesztő szakember és Polgár Móni, a magyarhangya alapító tagja - a 791. nap című filmet találta a legjobbnak, amely értékelésük szerint érzékenyen nyúlt a kiválasztott témához. Meggyes Krisztina alkotása, amelyben egy fiatalkorúak börtönéből szabaduló fiú utolsó rabságban töltött pillanatait követhetjük végig, minimalista eszközökkel mutatja be főhősét: a kamera az arctalan fogvatartók szemszögéből majdhogynem végig a fiú arcát mutatja - emelték ki.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának (ELTE TáTK) hallgatóiból álló diákzsűri Ha érteni akarod a világot… elnevezésű különdíját Kovács Kristóf Besence Open című filmje kapta. Jellemzésük szerint a film első látásra egy kedves, humoros történet a zsákfaluról, amely teniszpályát nyert egy uniós pályázaton, közelebbről nézve azonban kemény társadalomkritika, amelyben a vidék, az ország, sőt Európa legfőbb kihívásai is megjelennek a besenceiek mindennapjain keresztül. A fesztivál közönségdíját Sós Ágnes filmje, a Szerelempatak nyerte el, amelyben 80-90 éves emberek beszélnek tabuk nélkül a szerelmi életükről. A Budoku fődíja, a diákzsűri és a közönség díja 300 ezer forintos, a rövidfilmes-díj pedig 150 ezer forintos pénzjutalommal jár.

(Forrás: MTI)