A magyar film napjához kapcsolódva a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közös Régi filmek, új plakátok nevű kezdeményezés célja, hogy a tehetséges pályakezdő illusztrátorok friss látásmódjával új, kortárs megközelítésbe helyezzen öt magyar filmklasszikust és felkeltse a mai közönség érdeklődését az alkotások iránt.

Szinte a mozi születése óta a közönség első találkozása a filmekkel a plakáton keresztül történik meg. Kreatív szakemberek generációi nőttek fel és tettek szert művészi hírnévre filmplakátokkal, amelyek egykori reklámszerepükön túl napjainkban is óriási értékkel bírnak. A MOME hallgatóinak munkái egyszerre helyezik új kontextusba a filmeket és viszik tovább a hazai plakátművészet hagyományait.

Az Isten hozta, őrnagy úr! korabeli plakátja

Az elmúlt hónapokban a MOME 21 illusztráció specializációs hallgatója nézte újra Szabó István Apa (1966), Fábri Zoltán Isten hozta, őrnagy úr! (1969), Bácskai Lauró István Keménykalap és krumpliorr (1978), Gothár Péter Megáll az idő (1982) és Tímár Péter Csinibaba (1997) című korszakos, mára kultikus filmjeit, majd a Filmintézet Alapfilmek online filmtörténeti platformjának segítségével mélyedt el a filmek keletkezésének történetében, vizuális világában, és nekivágott a tervezésnek.

A filmplakát egyrészt ötvözi a filmekbe kódolt értékeket, gondolatokat, alkotói szándékokat, másrészt vizuális megjelenésének köszönhetően képes megszólítani a leendő nézőket, kapcsolatba lépni velük, ezáltal nagyobb közönséget érhet el maga a film. A hagyományos, már a nagyközönség által is ismert plakátoktól eltérően a tervezési folyamat során az előképet azok a művészi plakátok adták, amelyek sokkal tágabb teret biztosítanak az alkotóknak, hogy elemezzék, értelmezzék az egyes filmeket, felismerve azok üzenetét, kódolt jelentését, vizuális jegyeit és szimbólumrendszerét. Ezzel olyan egyedi alkotások készülhettek, amelyek megfelelnek a plakátműfaj eredeti célkitűzésének és egyben önálló művészeti alkotások is.

Csinibaba

Nagy László, a MOME illusztráció specializáció vezetője és oktatója, Tóth Andrej társkonzulens oktató, illusztrátor/tervezőgrafikus, és Gorka-Focht Máté elméleti oktató, kurátor kísérték végig a tervezési folyamatot, melynek során végül mintegy 50 új filmplakát készült el a kiválasztott filmekhez. Az elkészült művek a hét végéig megtekinthetők a MOME Zugligeti úti campusán, valamint a Corvin moziban. Az öt klasszikus filmet pedig vasárnap újra nagyvásznon lehet megnézni, felújított változatban a Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor közös munkájának eredményeként.

A Régi filmek, új plakátok - sorozat művei ide kattintva érhetők el.

 

A projekt alkotói:
Baksa Nóra Korina, Deák Kitti, Gátos Luca, Grandpierre Karina, Ilosvai Dorottya Emese, Imre Kinga, Klapka Aliz Liza, Kovács Zoltán, Lázár Flóra, Nagy Boglárka, Pauer Patrik, Petrovszki Hanna Kata, Pintér Zia Gréta, Ring Noémi, Schnell Fruzsina, Sógor Sólyom Dávid, Somogyvári Szonja, Szalai Petra, Szalóki Lilla, Taar Alexandra-Andreea, Zsiros Beatrix