Szász János (a magyar filmtermésből Oscar-díjra nevezett) A nagy füzet című alkotásának vetítésével kezdődött meg helyi idő szerint szerda este a 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a Laemmle’s NoHo 7 filmszínházban.

„A fesztivál kitűnő alkalom arra, hogy bemutassuk, a kultúra milyen fontos identitásképző, és mennyire alkalmas a nemzeti kötődés megélésére, hiszen magyar filmeket mutatunk be, amelyeket az amerikai magyar közönség is megtekinthet” - nyilatkozta Halász János kulturális államtitkár, aki hivatalosan megnyitotta a november 21-éig tartó seregszemlét. Ezzel párhuzamosan San Franciscóban megkezdődött a 2. Éves Magyar Filmfesztivál.

A 16 játékfilmet és rövidfilmeket felvonultató rendezvényen a közönség válogatást láthat a közelmúlt magyar terméséből. A fesztivált a Bunyik Entertainment szervezi, és a magyar kormány is támogatja. Az eseménysorozat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával valósul meg, a rendezvény fővédnöke a Los Angeles-i magyar főkonzulátus.

A nagy füzet vetítésén jelen volt a film rendezője, Szász János és az egyik főszereplő, Molnár Piroska is. Halász János elmondta, hogy az alkotás már az új magyar filmtámogatási szisztéma alapján jött létre, és elnyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál Kristály Glóbusz fődíját. A filmet Magyarország hivatalosan nevezi az Oscar-díjért folyó versenybe a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

anagyfuzet 03 600

A fesztivál november 15-től műsorra tűzi Bernáth Zsolt Sherlock Holmes nevében, Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim, Deák Krisztina Aglaja és Szajki Péter Nejem, nőm, csajom című játékfilmjét, valamint a Nekem Budapest című szkeccsfilmet is. A magyar gyártású alkotások mellett Magyarországhoz kapcsolódó külföldi filmek is láthatók lesznek, például a seregszemlén szintén jelen lévő svájci Barbara Kulcsar Zu Zweit című alkotása.

A játékfilmek vetítését megelőzően november 8. és 14. között magyar dokumentumfilmeket is vetítettek a fesztivál szervezői. A 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál életműdíját Joe Eszterhas magyar származású forgatókönyvírónak ítélték oda. Ebből az alkalomból vetítik a Berlinalén Arany Medvével kitüntetett Music Box - Zenedoboz (1989) című Costa Gavras-filmet, amelynek producere Andrew G. Vajna volt, aki jelenleg a magyar nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A fesztivál Lugosi Béla előtt is tiszteleg, a programot A fehér zombi (1932) című, Victor Halperin rendezésében készült horrorfilm is gazdagítja. Kálmán László Los Angeles-i főkonzul elmondta, hogy ifjabb Lugosi Béla, a fesztivál „arca” kedd este posztumusz díjat vett át az édesapja tiszteletére.

(Forrás: MTI)