Szeptember 5-én tartották meg Mundruczó Kornél első angol nyelvű filmjének a világpremierjét a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. A Pieces of a Woman egy tragikus otthonszülés következményeinek történetét meséli el. A filmhez kiadtak egy új részletet, melyben a Shia LaBeouf és Vanessa Kirby által alakított pár jókedvűen veszi át az új kocsijukat, és a férj még egy váratlan ajándékkal is meglepi a feleségét.A premiert megelőző sajtótájékoztatón a rendező mellett ott volt Wéber Kata forgatókönyvíró, Petrányi Viktória producer és A korona című tévésorozatból ismert Vanessa Kirby. A Guardian tudósítása alapján az angol színésznő karrierje legnagyobb kihívásának nevezte a filmet nyitó, 30 perces szülésjelenetet. Komoly kutatómunkát végzett el a szerep kedvéért, többek között egy igazi szülést is végignézett. "Nem vagyok anya, nem hoztam világra gyereket, de ettől még a lehető leghitelesebben kellett leforgatnunk a jelenetet. Kötelességemnek éreztem az összes anyával szemben, hogy élethűen és nyers módon mutassuk be a vásznon."

Mundruczó Kornél logikus lépésnek nevezte, hogy a berlini filmfesztiválon eltörölték a külön színészi és színésznői díjat, és mostantól gendersemleges módon, egyetlen díjjal fogják jutalmazni a színészeket. "Mélyen hiszek az egyenlőség eszméjében, és úgy gondolom, minden nemnek megvannak a saját jogai." Velencében az elöző napokban Cate Blanchett zsűrielnök és Tilda Swinton is kiállt a Berlinale döntése mellett.

Petrányi Viktória, Kevin Turen, Wéber Kata, Vanessa Kirby és Mundruczó Kornél (fotó: Giorgio Zucchiatti)

A magyar alkotók #freeSZFE polóban jelentek meg a sajtótájékoztatón, ezzel kifejezve szolidarításukat az egyetemet elfoglaló diákság és a lemondott vezetőség mellett, majd elmagyarázták a nemzetközi sajtó képviselőinek, hogy értelmezésük szerint a hallgatók az egyetemük autonómiájáért küzdenek. Vanessa Kirby is kinyilvánította szolidarítását, a róla készült képet a Pieces of a Woman vágója, Jancsó Dávid osztotta meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 

#VanessaKirby is standing with you! #freeszfe

David Jancso (@djancso) által megosztott bejegyzés,


A Pieces of a Womant a fesztivál egyik legtöbbet tárgyalt filmjeként jellemezte a brit újság, szeptember 12-én derül majd ki, kap-e díjat a zsűritől. A magyarországi premier időpontjáról még nem született döntés.

borítókép: Vanessa Kirby a vörös szőnyegen (fotó: Jacopo Salvi)