A film F. Várkonyi Zsuzsa Férfiidők lányregénye című regénye alapján készült, főszereplői a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és a ragyogó tehetségű fiatal színésznő, Szőke Abigél. A Susotázs rendezőjének új munkájának további szerepeiben Nagy Mari, Simkó Katalin, Horkay Barnabás, Lukáts Andor, Zsurzs Kati, Jordán Adél, Stefanovits Angéla, Igó Éva, Spitzer Gyöngyi és Paizs Miklós és Varga Veronika tűnik fel.

Aladár (Hajduk Károly) magányos nőgyógyász. Egyik fiatal páciense, Klára (Szőke Abigél), dacos kamaszlány, aki makacsul várja haza szüleit a haláltáborból a II. Világháború utáni Budapesten. Kettejük egymásra találása, majd páratlanul komplex és gazdag kapcsolata áll a film középpontjában. Klára impulzív és makacs kamaszból fokozatosan fiatal nővé érik a férfi óvó szárnyai alatt, míg az orvos élete új értelmet nyer a lányról való gondoskodás által. Mindketten a túléléssel küszködnek, 1944 traumáját hordozzák magukban, így próbálják átvészelni az 50-es éveket.


Bedő Barna, az előzetes vágója elmondta: ”Ez egy rendkívül szép, csendes, drámai film. Egy fájdalmas történetet mesél el, de tele van szeretettel és gyógyító erejű. Az Akik maradtak ezt a hatás nagyon egyszerű eszközökkel éri el. Egyből tudtam, hogy az előzetesnek is ezt a vonalat kell követni. Csendesen, visszafogottan rámutatni ennek a két embernek az egymásba kapaszkodására.
 
A forgatókönyvet Tóth Barnabás és Muhi Klára írták, az operatőr Marosi Gábor, a vágó Mógor Ágnes. A film az INFORG-M&M FILM gyártásában, az NMHH Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült, a producerek Mécs Mónika és Mesterházy Ernő.

Szőke Abigél az Akik maradtak című filmben (fotó: NMHH)

Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer, a Momentán Társulat alapító tagja a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 2003-ban végezte el. Susotázs című kisjátékfilmjét beválogatták a 2019-es Oscar-díj legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájának 10 kisfilmet tartalmazó szűkített listájára.

Az Akik maradtak 2019. szeptember 26-án kerül a hazai mozikba a Budapest Film forgalmazásában, először a miskolci CineFesten lesz látható.

borítókép: Hajduk Király és Szőke Abigél az Akik maradtak című filmben