A filmművészet a kultúra olyan szegmense, amely igazán méltó arra, hogy megünnepeljük. A filmhéten 270 filmet vetítenek, ezek az alkotások kortárs kulturális életünk részét képezik, több mint egyharmaduk a médiatanács támogatásával valósult meg - hangsúlyozta Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Nagy örömnek nevezte, hogy a legfrissebb hazai filmtermés színe-java ismét megmutathatja magát. "Az elmúlt időszakban készült filmek kitörölhetetlen emlékeket, közös kulturális tudást jelentenek a magyaroknak, amely tudat alatt határozza meg gondolkodásunkat." Hozzátette: a magyar filmesek kitettek magukért az utóbbi időben, amit több nemzetközi fesztiválon díjesővel jutalmaztak. Mint elhangzott, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében 2011 óta 7 milliárd forintot költöttek összesen 740 magyar alkotásra, filmekre és rádiójátékokra. "Rendkívüli siker, hogy a Saul fia a Golden Globe után az Oscar-díjat is elnyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, erre eddig csak egyszer volt példa, 34 évvel ezelőtt" - jegyezte meg Karas Monika.

Dr. Karas Mónika (fotó: Valuska Gábor)

A Magyar Filmhetet Novák Emil, az eseményt a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) és az NMHH Médiatanácsa segítségével megszervező Magyar Filmakadémia elnöke nyitotta meg. Mint elmondta, másfél évvel ezelőtt kapott felkérést ara, hogy szervezze meg a Filmakadémiát, a Filmalap és Andy Vajna támogatásával. Az alakulásnál harmincan voltak jelen. "A feladat, amelyet vállaltam, megvalósult, és remélhetőleg márciusban a ma már 192 fős tagság megválasztja magának azt az elnököt, aki a Filmakadémia egyesületet valóban arra a szintre emeli, ahol a helye van" - mondta.

A Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntenek a Filmhét díjairól. A jelöltek neve péntek este derül ki, szombaton jelentik be, és vasárnap este hirdetik ki a hat kategória (nagyjátékfilm, tv-játékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, kisjátékfilm és animációs film) 18 díjazottját.

Novák Emil (fotó: Valuska Gábor)

A műsorban néhány másodperc csenddel adóztak a napokban elhunyt Psota Irén, a nemzet színésze emlékének. Az eseményen a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége nevében Falkusz Zoltán és Horváth Zsófia arra kérte a hazai filmes szakma képviselőit, hogy lássanak el felirattal minden filmkópiát, mert a Magyarországon élő mintegy tízezer siket és hatvanezer nagyothalló is részese akar lenni a filmek által nyújtható kulturális élménynek. Az este során különleges fényshow kíséretében fellépett a Mandel Róbert Electric, az esemény házigazdája Dobó Kata színésznő volt.

Mandel Róbert Electric (fotó: Valuska Gábor)

 

(Forrás: MTI)