Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1 – 2024. szeptember 30. között mutatnak be hazájában.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt. A bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar nevezést.

Koltai Lajos rendező-operatőr filmje az „anyák megmentőjeként” világhírűvé vált magyar orvosról egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket.

A Semmelweis forgatása / Fotó: Szvacsek Attila

A két főszereplőn, Vecsei H. Miklóson és Nagy Katicán kívül fontos szerepet kapott a filmben Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készült. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt.

A Semmelweis forgalmazási jogait a Filmintézet a régió összes országára, valamint Spanyolországra, Latin-Amerikára és Észak-Amerikára is értékesítette. A Semmelweis Ignácról szóló alkotás a Torontói EU Filmfesztiválon a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat, itthon pedig a a legjobb játékfilmnek járó Magyar Mozgókép Díjat kapta meg a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon.

Az országok hivatalos Oscar nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra és az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül majd sor Los Angeles-ben.

Forrás: NFI