Halál élő adásban. Ez a témája az idei Hartley-Merrill nemzetközi forgatókönyvírói pályázat győztes forgatókönyvének, mely két konkurrens tévécsatorna nézőkért folytatott öldöklő vetélkedéséről szól. A díjnyertes Showtime című forgatókönyv szerzője Hegedűs Bálint. Kedden a Filmjus Alapítvány Filmes Házában vette át a pályázat első díjáról szóló oklevelet, melyhez az MPAA (Motion Picture Association of America) 1000 dolláros pénzdíjjal járult hozzá.

A pályázat második díját Balázs Ágnes A mesék meséje című forgatókönyve nyerte, a regény formájában is létező történet Hans Christian Andersen fiatalkorába kalauzol el, nem kevés mesei elemmel vegyítve. A harmadik díjat Sós Mária, a zsűri elnöke Huszka Imrének, a Zambezi Joe forgatókönyvírójának adta át. Ez a könyv egy dél-szláv háborúba keveredett magyar zsoldos hányattatásairól szól.

A Hartley-Merrill pályázat zsűrijének tagjai az idén: Bernáth László filmkritikus, Bokor Pál producer, Lovas Balázs  a filmhu szerkesztője-forgatókönyvíró, Sós Mária rendező és Zakariás Eszter forgatókönyvíró voltak. Elismerő oklevelet kapott: Pacskovszky Zsolt és Nordin Eszter: Halálkeringő, Barta András és Vécsey Márton: Megszabadulhatsz, és Északi Jenő: A sólyom röpte című forgatókönyvéért.

Az első díjas pályázat angol fordítása Los Angelesben versenyezhet a Hartley-Merrill pályázat nemzetközi díjáért, melyet májusban a cannes-i filmfesztivál keretében adnak át. Emellett a pályazat első három helyezettje részt vehet júliusban Hartley-Merrill és az HBO által közösen szervezett forgatókönyvírói táborban. A magyarok mellett a nyári műhely vendégei lesznek a pályázat lengyel, cseh, román és bolgár fordulójának a legjobbjai. Az itthon rendezett pár napos workshop díszvendégének az Oscar-díjas Anthony Minghella rendezőt (Az angol beteg, Hideghegy) szeretnék megnyerni.

Sós Mária szerint az idei pályázat arról tanúskodik, hogy a legfiatalabb magyar forgatókönyvírók tele vannak jó ötletekkel, és egyre jobban ismerik a forgatókönyvírás különleges dramaturgiájának követelményeit. A zsűri elnöke pozitívumként értékelte, hogy végre a magyar írók is nyitottak a közönség felé, azt viszont elgondolkoztatónak tartotta, hogy hiányoztak a palettáról az aktuális társadalmi problémáit feldolgozó művek. Többek közt ezért is választott a zsűri egy olyan könyvet az első helyre, amely az egész világon kódolható, univerzális jelenségre irányítja rá a figyelmet.

Hegedűs Bálint Showtime című szkriptje jelenleg az Extreme Film gyártásában vár a Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatására. A 300 millió Ft összköltségvetésű mozi a korábban például a Vox magazint főszerkesztő, most reklámfilmezéssel foglalkozó Szász Attila debütálása lenne játékfilm-rendezőként. A viszonylag drága elsőfilm büdzséjének egy részét külföldről szeretné a produkció megszerezni, s a könyv minősége már néhány német koprodukciós partnert szándéknyilatkozat kiadására bírt.

A 32 éves Hegedűs segédoperatőrként került a filmszakmába, de már közel hét éve él forgatókönyvírásból. Eddig javarészt televíziós munkák találták meg, többek közt a Barátok közt egyik storylinere volt, de részt vett Fonyó Gergely Na végre, itt a nyár! című filmjének a megírásában is. Jelenleg a Mázli című szkriptjén dolgozik, mely az Extreme Film műhelyének keretén belül az MMK forgatókönyves pályázatán nyert támogatást.

Ezt a vígjátékot az író egyfajta modern próféciatörténetként fogja fel. Az alapötlet szerint egy munkanélküliségben tengődő kis falu lakói rájönnek, hogy olajvezeték fut át a helyi temető alatt; itt az ideje hát megcsapolni, s egy kis pénzmagra szert tenni. Hogy mindez tanulságokra fog vezetni, afelől biztosak lehetünk, hisz Hegedűs Bálint magáévá tette az európai sorozatírás keresztapájának, Jason Danielnek a mondását: "Istenek lesztek. Amit leírtok, az lesz." Ez felelősséget ró az íróra, így Hegedűs feladatának érzi, hogy valami üzenetet adjon át a világnak.