Japánban három MOME-s diplomafilmet is az 59 versenyfilm közé válogattak. Gelley Bálint Otthon, Bucsi Réka Symphony no. 42, illetve Ruska László és Ringeisen Dávid Papírvilág (interjúnk az alkotókkal) című műveit Karas Monika, az NMHH elnöke és a magyar delegáció vezetője esélyesnek tartotta a különböző díjak egyikére. A Vukot, a Macskafogót és a Frakkot olyan fontos alkotásokként emeli ki, amik generációs kapocsként működnek megjelenésük óta.

A szakmai ismerkedésre és a kulturális kapcsolatok építésére is remek alkalom lesz ez a szereplés, ebben Balatoni Monika, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős államtitkára is egyetértett a delegáció vezetőjével. Hozzátette, hogy reméli, a nemzetközi zeneoktatás mintájára a japán-magyar kulturális csereprogram is sikeres lesz.

Paperworld - teaser 

Bucsi Réka példáját emelte ki, aki amellett, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hírnevét is öregbíti, a teljes animáció-oktatás és „a magyar jó gének” elismerését hozhatja külföldön. Őt Oscar-díjra is tervezik jelöltetni – folytatta Varsányi Ferenc Emmy-díjas animációs rendező, a MOME oktatója. Felidézte, hogy a legnagyobb animációs fesztiválok közé tartozó, kétévente megrendezett japán eseménynek már több magyar díjazottja és zsűritagja volt 1985 óta. Idén egy igényes, a magyar animáció száz évébe bevezető 64 oldalas kiadvánnyal készült az egyetem és a delegáció szervezői.

Symphony no. 42 - teaser

 

Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója kiemelte Mikulás Ferenc érdemeit, aki a Kecskemétfilm igazgatója, a kétévente megrendezére kerülő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál szervezője, ráadásul idén a hiroshimai fesztivál zsűritagja is. Az augusztus 25. és 31. közötti programjaikról elárulta, hogy a Japánban vetített 250 animáció közül 113 került be az itthoni, 16 programra osztott hétbe. A fiatal magyar alkotók összes kint bemutatott munkája látható lesz, és (a gyerekprogramok kivételével) minden program elején a három MOMÉs versenyfilm is levetítésre kerül. A díszvendégség viszonzó gesztusaként Miyazaki Szél támad című filmjét is újra műsorra tűzik. Tervek szerint alkotói, szakértői beszélgetésre és a japán útról való beszámolókra is sor fog kerülni.

 

A belépő 600 forintos kedvezményes áron vásárolható augusztus 19-től, amikor a részletes program is elérhető lesz. Ezen a héten az m2 csatorna is rajzfilmeket tűz majd műsorra.