Pascal bordélya és Hunky blues 

A 41. Magyar Filmszemlén mutatkozik be Hajdu Szabolcs legújabb nagyjátékfilmje, a Bibliotheque Pascal. A több éven át húzódó, viszontagságos, pótforgatásokkal és jogi problémákkal terhelt forgatás és a javarészt külföldön zajló zenei utómunka végetért, a film február elején a szakmai közönség elé kerül, és a készítők remélik, hogy a nemzetközi karrierje is rögvest elindul. Kovács Gábor producer a gyártó Filmpartners képviseletében elmondta, hogy az alapkoncepció nem változott, csak nem siették el a befejezést." A Bibliotheque Pascal egy nagyon tehetséges ember következő lépése a pályáján, ez lesz Hajdu Szabolcs eddigi legnagyobb formátumú filmje" - jellemezte a Bibliotheque Pascalt a producer. 

Hosszú út vezetett a befejezéshez: a forgatókönyv eredetileg Tarr Béla filmgyártó műhelyében, a TT Filmműhelyben készült, később a Katapult és a Filmpartners megvásárolta a filmjogokat. 2008 tavaszán, 427 millió forintos büdzsével indultak a forgatási munkálatok. A pénzügyi hátteret nagyrészt a Filmpartners, a Katapult Film, a Gilles Mann Filmproduktion Cologne és a TV2 biztosította, a főproducerek Kovács Gábor, Angelusz Iván, és Andras Hamori, akinek egyik cége, a H2O Holland birtokolja a nemzetközi forgalmazás jogait. A hiányzó gyártási költség pótlásában azonban segítséget nyújtott a Sparks Kft. és az M&M Film is. 

A történet Mona Galdoról szól, aki ide-oda sodródik a világban, kislányt szül egy Viorel nevű bűnözőnek, akinek különleges tulajdonsága, hogy kivetülnek az álmai a valóságra, és "tehetségét” a kislánya is örökölte. Mona gyermekét hátrahagyva Liverpoolban egy Pascal könyvtárának nevezett luxuskuplerájban találja magát, ahol értelmiségiek végzetes vágyainak, valamint a különc tulajdonos, Pascal beteg elméjének foglya és játékszere lesz. A különleges látványvilágú film főszerepét Hajdu Szabolcs felesége, Török-Illyés Orsolya játssza, a kislányt pedig közös gyermekük, Hajdu Lujza. A Fehér tenyérben az anyát játszó Oana Pelea a jósnőt alakítja, és számos román színész (Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Andi Văsluianu) kapott szerepet. Az angol Shamgar Amram bújik Pascal bőrébe, Johnnie Lyne Pirkis pedig ugyancsak fontos szerepben lesz látható. Az operatőr Nagy András, a hangmérnök Balázs Gábor, a vágó a Politzer Péter, a jelmeztervező a Berzsenyi Krisztina, a látánytervező Esztán Mónika. A zene is lényeges része a Bibliotheque Pascalnak, amelyet Uwe Schmidt, alias Señor Coconut és Flangerből ismert Bernt Friedmann szerez. (Itt a marosvásárhelyi forgatásról szóló cikkünk, itt a budapesti forgatásról szóló riport, a filmbe itt és itt lehet belekukkantani.) 

A Filmpartners másik, várhatóan nagy dobása Forgács Péter magyar bevándorlókról szóló dokumentumfilmje, a Hunky blues lesz. Az Extremely Hungary kulturális rendezvénysorozat keretén belül tavaly májusban a New York-i Museum of Modern Artsban (MoMA), illetve a washingtoni National Gallery of Artban már lezajlott a film világpremierje, a Hunky blues ugyanis kifejezetten az amerikai kulturális magyar évadra készült: a 20. század elején Amerikába vándorolt 3 milliós magyarság történetét meséli el számos archív felvétel, hangfelvétel, újságcikk felhasználásával. Magyarországon eddig csak az Urániás díszbemutatón, és néhány vidéki vetítésen lehetett találkozni a filmmel, és noha nagyon meleg fogadtatásban részesült, a készítők még nem döntötték el, milyen formában fogják forgalmazni. A producer szeretné, ha minél több emberhez eljutna a film, ha kialalkulna a film körül egy jó hangulat a Filmszemlén, és ennek fényében gondolkoznának tovább a lehetőségekről. A Hunky blues előzetese itt.  

 

A rövidfilmes versenyprogramba Nagy Dénes Riport című munkáját nevezték: Nagy Dénes 2007-ben rendezői különdíjat kapott Együtt című munkájáért és a két testvér találkozásának és elválásának érzékeny bemutatásáért. Az új kisfilm operatőre az Együtthöz hasonlóan Dobos Tamás, és a producer nem szeretett volna sokat elárulni a történetről, mert a dramaturgiában fontos szerepet kap, hogy fokozatosan tudjuk meg, hol vagyunk és mi is történik valójában.   

Halálos keringő  és Adás 

A szemle előtt is van élet: január 14-én érkezik a magyar mozikba a MOME Video szakán végzett Köves Krisztián Károly első nagyjátékfilmje, a szintén a Filmpartnersben készült Halálkeringő. Köves Krisztián 2005-ben végzett az Iparművészeti Egyetemen vizuális kommunikáció tervezőként, és számos videóklipet, promóciós anyagot valamint kisfilmet forgatott már. Nevét a 2006-os Filmszemle kísérleti és kisjátékfilmes szekciójából ismerhetjük, ekkor mutatkozott be a Tóbi című rövidfilmmel, amely egy kutya szemszögéből mutatja be az ember egyik legfontosabb életterét, a várost. A producer egyelőre bizakodó, és reméli, hogy a Halálkeringő generálhat magának közönséget: a kokszos rendőrnő szerepében Dobó Kata roskad magába,  az összeomlást segíti szintén rendőr férje, Mészáros Béla, és annak bűnöző barátja, Lengyel Tamás, a megmentő szerepében a rég nem látott, gyűlölt apa, Kern András. A producer a Halálkeringőt a Kontrollhoz hasonlította, ugyanakkor tisztában van vele, hogy a film várhatóan megosztja majd a közönséget: "Biztosan sokan fogják utálni, de egészen biztos, hogy lesznek rajongói is." A film alacsony költségvetése egészen újfajta konstrukcióban állt össze: az MMK és TV2 is támogatásban részesítette a Halálkeringőt, de a filmet csak úgy lehetett megcsinálni, hogy bizonyos alkotók (Köves Krisztián Károly, a film rendezője, a lámpákat kölcsönző Sparks és a kamerákért és útómunkáért felelős Sysplex) kevesebb gázsiért dolgoztak, viszont tulajdonrészt kaptak a filmből, így annak bevételeiből is részesülnek majd. 

A film előzetese:

 

A tavalyi filmszemlén mutatkozott be Vranik Roland második nagyjátékfilmje, az Adás, azonban csak most, egy évvel később, január 7-én kerül moziforgalmazásra. "Az Adás egy jóval szűkebb spektrumon mozgó film, de már megtette a küldetését: számos fesztivált megjárt, Varsóban, Szarajevóban,Torinóban és Sevillában (Legjobb rendező Dij) is sikerrel szerepelt, most jött el  a hazai pálya ideje" - fogalmazott a producer.   

Közben a Filmpartnersben nem állt meg az élet, Mundruczó Kornél Frankeinstein tervében a Proton Cinema és a Laokoon Film mellett koproducerek, illetve nyáron kezdődik az Üvegtigris harmadik részének forgatása. A stáb és a szereplők változatlan, Rudolf Péter rendezésében és főszereplésével készül majd a film, újdonság lesz az előző filmhez képest, hogy jóval kevesebbet leszünk a legendás lakókocsi környékén és többet a városban.