Régi álmod, hogy valami maradandót alkoss zenészként, zeneszerzőként? Szereted a Művészetek Völgyét? És a némafilmeket? Álmodoztál már arról, hogy a te zenéd tölti meg érzelemmel egy film cselekményét?

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum közreműködésével kalandra hívja az ifjú, 30 év alatti komponistákat „Némafilmhez filmzenét!” címen meghirdetett pályázatával. A pályázók feladata, hogy az alábbi két némafilm valamelyikéhez megálmodják a tökéletes filmzenét, zenei alkotást.

1. Egy fiúnak a fele (68 perc, r: Bolváry Géza, 1924)
2. Az utolsó éjszaka (67 perc, r: Janovics Jenő, 1917)
(A letöltéshez szükséges jelszó: mnfa2019)

Pályázni a filmek 5-5 perces részleteire írt zenével lehet. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, a két legjobbnak ítélt pályamunka kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és élőben előadja filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében nyáron a Művészetek Völgyében. Jelentkezési határidő: 2020. április 29. Bővebben itt olvashatsz a pályázatról.

Új zenét kapott a Körhinta

A Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program közös kezdeményezése, a BLEND március elején 11 programmal várta a filmeseket és a zenészeket. A hiánypótló szakmai találkozó célja az volt, hogy összehozza a hazai dalszerzőket és a filmeseket, valamint bemutassa az iparági trendeket neves hazai és külföldi előadókkal. Az első BLEND a DEX Dalszerző Expo konferencia keretében került megrendezésre a Budapest Music Centerben.

Az egész napos rendezvény alatt az előadások és workshopok mellett a látogatók bepillantást nyerhettek az élő filmzeneszerzésbe is. Balázs Ádám vezetésével Farkas Bence és Kedves Péter zeneszerzők egy nap alatt élőben komponáltak zenét Fábri Zoltán Körhinta című filmjének emblematikus jelenetéhez.Farkas Bence: A Zeneakadémia frissen alakult alkalmazott zeneszerzés mesterképzésének első hallgatójaként végzett 2019-ben. Jelenleg is számos területen használja az ott megszerzett tudást: aktívan ír színházi és filmzenét, foglalkozik zenei rendezéssel, hangszereléssel, kottagrafikával és tanítással is. Ezek közül a filmzene különösen közel áll a szívéhez, saját bevallása szerint izgalmas feladatnak látja jó arányban összpontosítani a technikai és a zenei igényeket, az aprólékos munkát és a nagyívű történetmesélést.Kedves Péter: A Belau zenekar alapítója, dalszerzője. Zenéjüket számos reklámban, sorozatban felhasználták már és olyan nemzetközi médiumok nyilatkoztak elismerően róluk, mint a BBC, a KEXP, a Billboard, vagy a Clash Magazine. A Belauval turnéztak már Európa-szerte, olyan fesztiválokon bizonyítva, mint a Primavera Sound, az Electric Castle, vagy az SXSW, de szerzőként részt vehetett tavaly az amerikai American Society of Composers, Authors & Publishers (ASCAP) Expon is.