Régi álmod, hogy valami maradandót alkoss zenészként, zeneszerzőként? Szereted a Művészetek Völgyét? És a némafilmeket? Álmodoztál már arról, hogy a te zenéd tölti meg érzelemmel egy film cselekményét?

A Művészetek Völgye a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum közreműködésével kalandra hívja az ifjú, 30 év alatti komponistákat „Némafilmhez filmzenét!” címen meghirdetett pályázatával. A pályázók feladata, hogy az alábbi két némafilm valamelyikéhez megálmodják a tökéletes filmzenét, zenei alkotást.

1. Egy fiúnak a fele (68 perc, r: Bolváry Géza, 1924)
2. Az utolsó éjszaka (67 perc, r: Janovics Jenő, 1917)
(A letöltéshez szükséges jelszó: mnfa2019)

Pályázni a filmek 5-5 perces részleteire írt zenével lehet. A szakmai zsűri a filmrészletre írt zenéket bírálja el, a két legjobbnak ítélt pályamunka kap lehetőséget arra, hogy ezt követően a teljes filmek zenéjét megalkossa és élőben előadja filmvetítéssel egybekötött élő fellépés keretében nyáron a Művészetek Völgyében. Jelentkezési határidő: 2020. április 29. Bővebben itt olvashatsz a pályázatról.

Új zenét kapott a Körhinta

A Nemzeti Filmintézet Fast Forward Programja és a Hangfoglaló Program közös kezdeményezése, a BLEND március elején 11 programmal várta a filmeseket és a zenészeket. A hiánypótló szakmai találkozó célja az volt, hogy összehozza a hazai dalszerzőket és a filmeseket, valamint bemutassa az iparági trendeket neves hazai és külföldi előadókkal. Az első BLEND a DEX Dalszerző Expo konferencia keretében került megrendezésre a Budapest Music Centerben.

Az egész napos rendezvény alatt az előadások és workshopok mellett a látogatók bepillantást nyerhettek az élő filmzeneszerzésbe is. Balázs Ádám vezetésével Farkas Bence és Kedves Péter zeneszerzők egy nap alatt élőben komponáltak zenét Fábri Zoltán Körhinta című filmjének emblematikus jelenetéhez.



Farkas Bence: A Zeneakadémia frissen alakult alkalmazott zeneszerzés mesterképzésének első hallgatójaként végzett 2019-ben. Jelenleg is számos területen használja az ott megszerzett tudást: aktívan ír színházi és filmzenét, foglalkozik zenei rendezéssel, hangszereléssel, kottagrafikával és tanítással is. Ezek közül a filmzene különösen közel áll a szívéhez, saját bevallása szerint izgalmas feladatnak látja jó arányban összpontosítani a technikai és a zenei igényeket, az aprólékos munkát és a nagyívű történetmesélést.



Kedves Péter: A Belau zenekar alapítója, dalszerzője. Zenéjüket számos reklámban, sorozatban felhasználták már és olyan nemzetközi médiumok nyilatkoztak elismerően róluk, mint a BBC, a KEXP, a Billboard, vagy a Clash Magazine. A Belauval turnéztak már Európa-szerte, olyan fesztiválokon bizonyítva, mint a Primavera Sound, az Electric Castle, vagy az SXSW, de szerzőként részt vehetett tavaly az amerikai American Society of Composers, Authors & Publishers (ASCAP) Expon is.