Újabb nemzetközi elismerésben részesült a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című magyar diplomafilm. Reisz Gábor rendezése nyerte az oroszországi Vologdában megrendezett Voices filmfesztivál fődíját. Az idén július 2-6. között tartott filmverseny pályakezdő európai tehetségek alkotásait tűzte műsorra. A díjakról nemzetközi zsűri döntött Gérard Krawczyk francia filmrendező elnökletével, aki többek között a nagy sikerű Taxi filmeket is jegyzi.

 

van 600

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje elsőprő kritikai és közönségsiker volt. November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte Reisz Gábor alkotása. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta. Majd Hanti-Manszijszk-ban a „Spirit of Fire” nemzetközi filmfesztivál Bronz Tajga díját és a szófai filmfesztivál legjobb rendező díját is elnyerte a VAN.

A Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmet több mint 50.000-en nézték meg, ezzel 2014 egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett.

(forrás: Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap)