A fórum kiemelt vendége lesz Szergej Loznyica, aki igazi fesztiválkedvenc alkotónak számít, három különböző filmjét három A-kategóriás filmszemle (Cannes, Velence és a Berlinale) mutatta be, méghozzá egy éven belül. A rendező karrierje a 2014-es Maidan című dokumentumfilmmel indult, amelyben az akkori ukrán elnökkel szembeni tüneteséket örökítette meg. 2016-ban Austerlitz című munkája váltott ki nagy visszhangot, amely az egykori koncentrációs táborokba napjainkban irányuló turizmusról szól.

Tavaly Victory Day című filmjének premierjére a Berlinalén került sor, míg The Trial című alkotását a Velencei Filmfesztiválon mutatták be. Donyeci történetek című dokumentumfilmje és A szelíd teremtés című játékfilmje is látható volt idehaza. A fórum alkalmával ,,A körülöttünk lévők tanulmányozása" címmel fog előadást tartani. 

Pozsonyba látogat Kirsten Johnson rendező-producer-operatőr, aki eddig több mint negyven dokumentumfilmet fényképezett, többek között az Edward Snowdenről szóló Citizenfour-t és Fahrenheit 9/11-et. Saját dokumentumfilmje, a Cameraperson a 2016-os Sundance-en mutatkozott be. Az amerikai filmes a ,,Kamera ereje" címmel ad majd elő a hallgatóságnak.  

A Visegrad Film Forum alkalmával a V4-es országos filmes iskolái is bemutatják alkotásaikat. Csehországot a Tomas Bata Egyetem, Lengyelországot a WriTV, hazánkat a Színáz– és Filmművészeti Egyetem, a vendéglátókat pedig a fórum társszervezői, a VŠMU Filmes- és televíziós tanszékének hallgatói képviselik majd.

A VFF 2019. március 19-23. között, Pozsonyban zajlik, filmszakos hallgatók és más érdeklődők is itt akkreditálhatnak rá.

Forrás: VFF / Borítókép: Szergej Loznyica - Donyeci történek