A Cirko-Gejzír mozi készen áll arra, hogy amint ezt felelősen, nézői és munkatársai egészségét nem veszélyeztetve megteheti, újra kinyisson. Az üzemeltetők a koronavírus-karantén második hónapjában átfogó kérdőívvel mérték fel a moziba járó közönség igényeit. A kérdőívet még mindig ki lehet tölteni. Pár nap alatt több mint ezer fő válaszolt a feltett kérdésekre: a kitöltők közel 65%-a azt felelte, hogy az újranyitás után biztosan járna moziba, közel 25%-uk pedig bizonyos feltételek teljesülésétől függően ülne be újra a nagy vászon elé. 

A kérdőívet kitöltő nézők közül többen jelezték, hogy szívesen segítenék kedvenc mozijuk újranyitását anyagi felajánlással is, ezért a Cirko-Gejzír elindította adományoldalát, ahol akár egy mozijegy árával, de nagyobb adománnyal is támogatható a mozi fennmaradása, újranyitása. 

Sokan úgy is eljönnek a Cirkóba, hogy nem tudják mire ülnek be

Negyedévszázados fennállását ünnepli idén Európa legkisebb mozija, a Cirko-Gejzír, amely kultikus hellyé vált a fővárosi filmrajongók körében. A mozi alapítója és vezetője, Balassa Péter mesélt nekünk arról, milyen volt szovjet tábori gépeken vetíteni, miért hevert náluk sokáig a Sátántangó egyetlen kópiája és melyik vetítésen tapsoltak rendszeresen állva a nézők. Beszélgettünk arról is, hogyan tud manapság túlélni egy független művészmozi, és hogy milyen egy "tipikusan cirkós" film.

A pár napja élő adományoldalon máris sok felajánlás érkezett: a nézők nagyvonalúságának, érdeklődésének, valamint lelki és anyagi támogatásának köszönhetően a Cirko-Gejzír üzemeltetői bizakodva tekintenek a jövőbe, és reményeik szerint, ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, augusztusban újra megnyithatják a mozit. Az újranyitást nyitófesztivállal szeretnék megünnepelni, amellyel megköszönik a Cirko közösségének, hogy végig kitartott mellettük, és a vészhelyzet elmúltával is visszatér a moziba.

Bill Nighy és Annette Bening / Inkább lennék özvegy

Az újranyitást ünneplő fesztiválon mutatják majd be a vírushelyzet miatt hónapokat késő premiereket: Atom Egoyan A díszvendég című feszült lélektani drámáját, a Jack London-regény nyomán keletkezett Martin Edent és Roman Polanski történelmi filmjét, a Tiszt és kém – a Dreyfus-ügy című alkotást. Mindhárom film a velencei filmfesztiválon mutatkozott be, a Tiszt és kém megkapta a legjobb rendezésért járó, Martin Eden pedig a legjobb színésznek ítélt Ezüst Oroszlánt. Ezeken kívül az Inkább lennék özvegy című angol film lesz még műsoron Bill Nighy, Annette Bening és Josh O'Connor főszereplésével, valamint meglepetés vígjátékokkal is várják a felhőtlen kikapcsolódásra vágyó nézőket.

Forrás: Cirko-Gejzír