A díjat 2007 óta minden évben olyan kiemelkedő filmnek ítélik oda, amely illusztrálja Európa sokszínűségét és rávilágít az európai filmművészet értékeire. Az idei győztes alkotás felkavaró drámai történet arról, hogy miként birkózik meg egy házaspár gyermeke rákbetegségével. A film korábban számos nemzetközi elismerésben részesült és Európai Filmdíjra is jelölték. "A Lux-díj kiváló kezdeményezés, mert az EP-képviselők megnézik a filmeket, szavaznak a kedvencükre. Ezek olyan művek, amelyeket lehet, hogy a közönség egyébként nem látna, de így rengeteg emberhez eljutnak Európában" - mondta Felix van Groeningen rendező a díj átvételekor.

alabama es monroe 600

Felix van Groeningen: Alabama és Monroe


Második helyen végzett Valeria Golino olasz-francia koprodukcióban készült Miele (Méz) című alkotása. A mű egy olyan nő történetét meséli el, aki halálos betegeknek ad drogot, hogy méltósággal a halálba segítse őket. A filmben Pohárnok Gergely Balázs Béla-díjas magyar operatőr is közreműködött, akinek a díjátadás alkalmával Bagó Zoltán, az EP Kulturális és Oktatási Bizottságának tagja gratulált munkájához. 

miele02 600

Valeria Golino: Miele (Méz)


A harmadik helyen a Clio Barnard által rendezett The Selfish Giant című angol film végzett. Az alkotás egy kortárs mese két barátról, akik közösen kezdenek fémhulladékot gyűjteni, ám egyikük mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet. "Az európai filmek segítenek kulturális tudatosságot teremteni, mert arról szólnak, hogy kik vagyunk és kik lehetnénk" - mondta a Martin Schulz.

the-selfish-giant 600

Clio Barnard: The Selfish Giant


    Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása tavaly, míg Mundruczó Kornél Delta című filmje 2008-ban volt a három esélyes között. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

(forrás: MTI)