A Miele - Valeria Golino filmje - egy asszony történetét meséli el, aki gyógyíthatatlan betegeknek segít meghalni, illetve bemutatja egy új betegéhez, egy teljesen egészséges férfihoz fűződő kapcsolatát. Az alkotás operatőre Pohárnok Gergely (Hukkle, Fekete kefe, Taxidermia, Tejút, Adás, Legenda, Utóélet) volt.

lux miele 500
Miele

A The Broken Circle Breakdown a belga Felix van Groeningen filmje. Az alkotás Elise és Dider valószerűtlen szerelmi történetét meséli el, akik lányuk súlyos betegségével küzdenek.

Clio Barnard filmje, a The Selfish Giant egy kortárs mese két barátról, akik közül az egyik mind kapzsibbá és kizsákmányolóbbá válik, ami végül egy tragikus eseményhez vezet.

A három döntős filmet a Lux Filmnapok keretében október és december között mind a 28 uniós tagállamban bemutatják, az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagországnak legyártanak belőle egy-egy 35 milliméteres kópiát.  

lux broken circle 500
The Broken Circle Breakdown

A győztes filmet az európai parlamenti képviselők szavazatai alapján decemberben választják ki. A díjat az Európai Parlament plenáris ülésén adják át decemberben, ahol a filmek rendezői is részt vesznek.

Az Európai Parlament 2007-ben alapította a Lux-díjat az európai filmművészet támogatására és a mozifilm-forgalmazás elősegítésére. Egy szakmai zsűri tíz jelöltet választ ki az európai filmtermés legjavából, közülük pedig minden évben három kerül a döntőbe. A kiírás szerint olyan alkotások versenghetnek, amelyek az európaiság, a kulturális sokarcúság, az európai értékrend, illetve az Európa-építéssel járó viták témáját boncolgatják valamilyen formában.

lux selfish giant 500
The Selfish Giant

2012-ben a francia-olasz koprodukciós, Andrea Segre rendezésében készült Io sono Li című film nyerte el az elismerést.

Az elmúlt években több kiemelkedő magyar film is bejutott a jelöltek közé, Mundruczó Kornél Delta című alkotása a három esélyes között volt 2008-ban, Tarr Béla filmje, A torinói ló pedig a tízes listán szerepelt 2011-ben. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

(forrás: MTI)