Hétfőn este 19.00 órakor a bukaresti J’ai Bistrot-ban levetítik a tavalyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjnyertes filmjeit és bejelentik az idei fesztivál előzsűrijének a döntését.

Az  Ater-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál Románia legrégebbi filmfesztiválja, melynek Marosvásárhely ad otthont, minden év novemberében. A vetítésen jelen lesz Marius Iacob, a Simó Sándor Emlékdíj nyertese. A vetítés után Gáspárik Attila a fesztivál művészeti igazgatója ismerteti az idei fesztivál előzsűrijének döntését, majd az előzsűri munkájáról Radu Igazság rendező és egyetemi tanár fog beszélni. A 23. Alter-Native fesztivált 2015. november 4. és 8. között rendezik meg a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

23alternative600

Addig is, egy kis ízelítő két tavalyi díjazott munkájából: Szőcs Petra: A kivégzés című magyar-román koprodukcióban készült kisjátékfilmje. Ez az alkotás a 2014-es cannes-i fesztivál hivatalos válogatásának rövidfilm-versenyébe is meghívást kapott.

Illetve, Szirmai Márton: Az expedíció című szatírája, mely egy görbe tükör korunk politikusainak.

 

A 22. ALTER-NATIVE díjai:
Oleg Fedchenko: Vendégek az otthonomban (Ukrajna) – AZ ERDÉLYI MAGYAR TELEVIZÍÓ DÍJA
Marius Iacob: 24 veder, 7 egér, 18 év (Románia) – SIMÓ SÁNDOR EMLÉKDÍJ A LEGJOBB ELSŐFILMÉRT - FELAJÁNLÓ A MAROS MEGYEI MADISZ A ROMÁN NEMZETI FILMINTÉZET TÁMOGATÁSÁVAL ÉS AZ AÁRY TAMÁS LAJOS OKTATÁSI OMBUTSMAN ÁLTAL FELAJÁNLOTT TÖLTŐTOLL
Szőcs Petra: A kivégzés (Magyarország/Románia) – A KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM DÍJA
Szirmai Márton: Az expedíció (Magyarország) – MAROSVÁSÁRHELY VÁROS DÍJA
Andrei Nicolae Teodorescu: A fekete brigád (Románia) – A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP ADMINISZTRÁCIÓJÁNAK DÍJA
Jean Baptiste Pouilloux: Hol voltál amikor meghalt Michael Jackson? (Franciaország) – AZ ALTER-NATIVE 22 NAGYDÍJA - FELAJÁNLÓ A ROMÁN NEMZETI FILMINTÉZET

A filmeket angol felirattal vetítik.