A felújítást a film los angelesi forgalmazója, az Arbelos végzi, akik már el is kezdték a felújítási munkálatokat. A kész munkát 2019 első felében tervezik bemutatni, a film első Blu-ray megjelenése előtt. A 432 perces, 35 mm-re forgatott filmet 1994. április 28-án vetítették először itthon, miután februárban elnyerte a 44. Berlinale Caligari Filmdíját, majd a 25. Magyar Filmszemle Legjobb Film díjával is jutalmazták, még a bemutató előtt. Amerikai bemutatója 1994. októberében volt.

A poszt-apokaliptikus hangulatú falu lakóinak történetét, egyedüli magyar filmként a Brit Filmintézet is beválogatta 2012-ben a filmtörténet 50 legfontosabb alkotásai közé. A forgatókönyv Krasznahorkai László regénye alapján készült, Medvigy Gábor fényképezte, Hranitzki Ágnes vágta, a zenéjét pedig Víg Mihály szerezte, aki a film főszereplője is egyben.


Tarr Béla filmjéről Esterházy Péter is írt egyszer egy csodálatos szöveget, amit itt idéztünk fel.

"Egy nagyszabású – kezdtem a címet, egy nagyszabású mi is? Becsvágy, vállalkozás, produkció – mind az. A film szót írom le nehezen. Ez nem úgy film. Tarr addig-addig filmezett, míg majdnem megszüntette a filmet. Nem akarom azt mondani, hogy újradefiniálta, noha valami ilyesmi történt, de ennél távolságtartóbban kell fogalmaznom (merthogy abban a beethovenezésben volna kritikai mozzanat is). Szóval eltekintve attól, hogy hét és fél órás film nincsen, ez igen kiváló film. Az utóbbi évek egyik legkomolyabb szellemi teljesítménye. Öröm, hogy van."

Forrás: The Calvert Journal