Brooklyni filmdíj a Vacsorá-ért

Vasárnap ért véget Brooklynban a 12. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztivál. A 111 országból érkezett 2700 filmből összeállított versenyprogramban indult Karchi Perlmann amerikai-magyar koprodukcióban készült Vacsora című rövidfilmje – tudatta a Magyar Filmunió. A 26 perces groteszk alkotást Spirit-díjával méltatta a brooklyni filmfesztivál. Karchi Perlmann első rövidfilmjét, a Vacsorá-t 2008. szeptemberében mutattat be a velencei filmfesztivál, ahol a zsűri elismerő oklevéllel jutalmazta, azóta tucatnyi nemzetközi seregszemlére kapott meghívást, Cottbus-ban és Mexikóban nyert fesztiváldíjakat a közelmúltban.




Varga Katalin és "Uldi" a Lux-díjért

Nyilvánosságra került annak a tíz filmnek a listája, amelyek közül novemberben hármat bemutatnak az Európa Parlamentben, és amelyből egy elnyeri az intézmény által kiadott Lux-díjat – adta hírül a Screen Daily. A második fordulóba bejutott a Cannes-t frissen megjárt Lost Persons Area, amelyben a Fehér tenyér főszereplője, Hajdú Zoltán Miklós (Uldi) is játszik, a továbbá Berlinben nagy sikert aratott magyar-román koprodukció, a Varga Katalin. Egy évvel ezelőtt Mundruczó Kornél Deltája jutott be az első három film közé. Az idei lista a Screen Daily oldalán olvasható.




MOME: „Láss, ne csak nézz”

A KultúrPart értesülései szerint háromnapos, a Múzeumok Éjszakáját is magába foglaló fesztivált rendez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) "láss, ne csak nézz" mottóval június 19. és 21. között a Millenáris Parkban Budapesten. A MOME Maratonon kiállítások, divatbemutatók, installációk, filmvetítések és performanszok színesítik a programokat. A Múzeumok Éjszakáján, 20-án óránként más-más témában animációs filmeket vetítenek, a hallgatók munkáiból válogatva.