Idén a fesztiválszervezők számos vendéget is Budapestre várnak, többek között Barbro Lindgren svéd írónőt, akinek ironikus meséjéből a Loranga készült. Egyszerre díszvendég és zsűritag lesz Gil Alkabetz, akinek legutóbbi animációs kisfilmje, a Morir de Amor sorra nyeri a fesztiváldíjakat Ukrajnától Argentínáig. Az AniFest3 retrospektív összeállítással tiszteleg a holland animáció doyenje, a hetvenes években társadalmi „gúnyrajzfilmjeivel” ismertté vált Gerrit van Dijk előtt, aki most először látogat Budapestre.

Idén a zsűritagok között számos nemzetközi animációs filmfesztivál vezetőjét köszönthetjük. Doris Cleven, a brüsszeli Anima fesztivál igazgatója, Anne Lise Andreasen, a dán-norvég Fredrikstad Animation Festival vezetője. Chris Robinson kanadai gonzo-újságíró az Ottawa Nemzetközi Filmfesztivált irányítja. Magyar részről pedig Mikulás Ferenc, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója vesz részt a zsűri munkájában.

Az AniFest keretében idén is sor kerül animációs műhelymunkára. A meghívott szakemberek egy különleges szeminárium keretében ütköztetik rajzfilmekkel dúsan illusztrált véleményüket. A téma ezúttal az animáció és az élőszereplős filmek összeolvadása lesz. Szintén érdekesnek ígérkezik a Szimpla Kertmoziban szombat este kezdődő Animált éj, ahol nézőt próbáló módon pirkadatig mennek a Magyarországon mostanáig nem látható rajzfilmek.