Zomborácz Virág a napokban érkezett haza a Save Our Scripts forgatókönyv-fejlesztő workshop első állomásáról, ahol az Utóélet című könyvet gyúrta. A három lépcsős szeánszon előadások, kreatív gyakorlatok, pitchelések és konzultációk közepette dolgoztak a filmesek, és a munka Párizsban és Brüsszelben folytatódik majd, hiszen a francia-angol-belga produkciós iroda fél éven át követi nyomon a beválogatott forgatókönyvek alakulását. A forgatókönyvíró júniusban Norvégiába utazik az Utóélet-tel, hogy részt vegyen a Sources2 workshopján.

zomboracz_utoelet_sz1
Jelenetfotó a Valami kék-ből


Az Utóélet forgatókönyve Virág diplomamunkája volt, ehhez kapcsolódóan, ennek tágan értelmezett előtanulmányaként jött létre Az olcsó másolat című experimentális dokumentumfilm, amely a halál és a félelem témáit járja körül. (A film jogi okokból csak az iskola falai között vetíthető.) Az Utóélet „egy mágikus-realista történet a lelkész fiáról, aki kap egy második lehetőséget a sorstól, hogy együtt legyen a halott apjával. De egy kísértetnek nehéz megfelelő szabadidős tevékenységet találni...”

A forgatókönyvíró-rendező elmondása szerint ez egy rendkívül személyes történet, és ez a tény "sok szempontból megbénította a munkafolyamatot". "Mostanra sikerült némiképp eltávolítanom magamtól, fikcióként tekintek rá" - mondta Zomborácz Virág, aki némi kihagyás után most megújult erővel ugrik neki a fejlesztésnek. "Ez egy fekete komédia, de nem is annyira fekete, és nem is annyira komédia" - így a műfaji meghatározás.


zomboracz_utoelet_sz2
Az olcsó másolat c. experimentális dokumentumfilm


A filmtervvel Pusztai Ferenc producer az SZFE-n találkozott, ahol a szeptemberi diplomaszerzés részeként egy nyílt színi pitching keretében mutatták be a hallgatók forgatókönyveiket. Pusztai kreatív producerként részt vesz az írás aktusában is, koproducer-keresésbe majd a kész forgatókönyv birtokában kezd. "A producerem gondolkozik koprodukcióban, és a workshopon is megerősítettek abban, hogy ez egy univerzális történet" - mondta a rendező.

A mágiát és kisrealizmust ötvöző történet egy isten háta mögötti kis magyar faluban játszódik - "ezt ismerem, erről van véleményem", indokolta a témaválasztást Virág, aki saját elmondása szerint kiskorában apáca vagy lótenyésztő akart lenni. "Az egyház valahol rendkívül abszurd intézmény. A fennálló rend átszövi a történet hőseinek az életét. Ez ellen lázad a film főszereplője" - mondta a rendező, aki még nem vállalkozott színészek és stábtagok megnevezésére, annyit elárult, hogy az írás során mindig vannak a fejében színészek, akiknek kiléte időről-időre változik.


zomboracz_utoelet_sz3
Jelenetfotó: A macska szerepe a francia irodalomban

Az Utóélet-tel ugyan gyártásra pályázott a KMH Film, végül - többekkel egyetemben - forgatókönyv fejlesztésre kaptak 2,5 millió forintot. "Szerintem jobb, hogy így alakult, még rengeteg a munka a forgatókönyvvel" - mondta a film rendezője, aki eredetileg kacérkodott könyve áruba bocsátásával. "Én elsősorban író vagyok. Szeptemberben ott tartottam, hogy talán eladom a könyvet, de végül mégis úgy alakult, hogy én rendezem. Nagyon megtisztelő ez a produceri részről érkező bizalom, ugyanakkor rengeteg félelmem van ezzel kapcsolatban."


Virág most gőzerővel dolgozik Valami kék című kisfilmje vágásán Jancsó Dáviddal, akit egyéb feladatok kis időre elszólítottak a kisfilm mellől. A vidéki lagzin játszódó történet egy női barátság végét énekli meg, gyártója a Duna Műhely, producere Durst György, az operatőr Vizkelety Márton, a főbb szerepekben pedig Réti Adrienn, Téby Zita, Szabó Domokos, Nagy Mari és Molnár Gusztáv lesznek láthatók. Virág immár állandónak mondható alkotótársai, Takács Lilla látványtervező és Zelenka Nóra jelmeztervező feleltek a film vizualitásáért.

zomboracz_utoelet_sz4
A Fiction Science lányai
(fotó: Zomborácz Virág)

A saját projektek mellett Zomborácz Virág az osztálytársaival alapított Fiction Science Laborban dolgozik, amely dramaturg-forgatókönyvírókat tömörít. "Mint csoport nagyon tevékenyek vagyunk" - mondta a forgatókönyvíró, és erről legutóbb a Mediawave-en adtak tanúbizonyságot, ahol a Defekt pályázatra beérkezett treatmentek gazdáinak nyújtottak szkript doktori segítséget.

Zomborácz Virág honlapját itt találod!


Nézd meg A macska szerepe a francia irodalomban c. filmet!