Rangos névsor állt össze a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kezdeményezéséhez, a meghívott rendezők 3 perces rövidfilmet készítenek a bezártság témájában. A sorozatot a koronavírus miatt a világ számos pontján elrendelt karantén és kijárási korlátozások inspirálták.

A résztvevők között van a Testről és lélekről című filmjével Arany Medvét nyert Enyedi Ildikó, a román Radu Jude (Aferim!, Bánom is én, ha elítél az utókor), a kínai Jia Zhangke (Csendélet, A bűn érintése) és a kanadai Denis Côté (Curling, Szellemvárosi antológiák). Közös bennük, hogy mindannyian vendégei voltak a Szalonikiben megrendezett fesztiválnak.

A rövidfilmeknek a rendezők otthonaiban kell leforgatni, és csak az ott élő emberek és állatok szerepelhetnek benne. Amennyiben tartozik a lakáshoz erkély vagy kert, ott lehet forgatni, de más külső helyszínt nem szabad felhasználni. A sorozathoz az aktuális helyzet mellett Georges Peres francia író Species of Spaces címú könyve adta az ihletet. A fesztivál azt tervezi, hogy április végéig bemutatja a filmeket, köztük Enyedi Ildikó munkáját a saját honlapján, illetve Youtube-on.

A sorozatban részt vevő filmkészítők teljes listáját a ScreenDaily cikkében olvashatod el. Amint felkerült Enyedi Ildikó filmje az internetre, természetesen a Filmhu oldalán is szerepelni fog.

forrás: ScreenDaily
borítókép: Enyedi Ildikó A feleségem története sajtótájékoztatóján