A 2003-ban készült dokumentumfilm helyszíne a gyimesi Hidegség, főszereplője a 13 éves tehénpásztor, Emilke. Az Aranykalyiba című alkotást számos filmfesztiválon mutatták már be Európa szerte: Sepsiszentgyörgyön fődíjat nyert, Jihlavában elismerő oklevelet, operatőrét Bálint Artúrt a Filmszemlén és Sepsiszentgyörgyön is a legjobb operatőr díjával jutalmazták. Az Autrans-i fesztiválon Zsigmond Dezső személyesen mutatja be filmjét.

Az Aranykalyibát ezzel egyidőben New Yorkban is műsorra tűzik egy közép-európai dokumentumfilmeket bemutató kulturális rendezvényen, melyet a szlovák ACEC egyesület szervez.

A Curta Cinema rövidfilm fesztivál Rio de Janeiro városát december 1 – 11. között kisfilm-paradicsommá varázsolja. A brazil fesztivál programját több mint, 2000 pályamunka közül választották ki a szervezők. Az elmúlt év kiemelkedő alkotásait bemutató rendezvényen Kenyeres Bálint Before Dawn-ja a versenyprogramba, a Gayer Zoltán – Molnár Péter jegyezte A Karusszel rítus című alkotást az információs programba kapott meghívást.

A szomszédos Pozsonyban 140 filmet mutat be a december 2-án kezdődő nemzetközi filmfesztivál. A nagyszabású esemény versenyprogramjába a Gauder Áron – Novál Erik készítette Nyócker! című animáció kapott meghívást. Az információs programban az elmúlt év nemzetközi fesztiválsikereit is bemutatják, a válogatásban négy magyar játékfilmet tűznek műsorra. A pozsonyi fesztivál közönsége A porcelánbaba, a Dallas Pashamende, a Johanna és a Sorstalanság című filmeket láthatja z elkövetkezendő napokban.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.