Első blikkre az Álmaid hőse egy teljesen elborult történetet mesél el: az egyetemi tanárok kiszámítható és ingerszegény életét élő Paul Matthews – Nicolas Cage kiváló alakításában – azt veszi észre, hogy egyik napról a másikra a figyelem középpontjába kerül: a rajongó pillantások hadának az az oka, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan okból szinte mindenki vele álmodik. Ez egy mese, ugye?

Valójában Kristoffer Borgli egy nagyon is találó metaforát talált arra, mit élhetnek azok a hétköznapi emberek, akiket az internet egyik napról a másikra felkap. „Nagyon megérintett, mert sok hasonlóság volt, de nagyon vegyes érzelmekkel néztem” – húzta alá a párhuzamot a film és a saját élete között Arató András. Elmondta, hogy a film első fele mutatott sok hasonlóságot az életével, ő is átélte azt, hogy egyre több ismerik fel az utcán, odajönnek hozzá, autogamot kérnek, volt aki „indiánszökellésben távozott”, olyan boldog volt, hogy aláírást kapott. „Ő csak százával kapott üzeneteket” – utalt a filmbéli karakterre. „Van egy közösségi oldalam, mielőtt eljöttem, megnéztem, 1225 olvasatlan üzenet van rajta. Ez kezelhetetlen.

Álmaid hőse

A film a természeténél fogva mindig sűrít, ami itt néhány nap alatt játszódott le, az Arató esetében inkább években mérhető. Hasonlóság például az is, hogy a magyar férfi is egyetemi tanárként dolgozott, a világhírnév előtt a saját körében viszonylag ismert, világítástechnikával foglalkozó szakember volt. A szakmájáról kevés szó esett a beszélgetésben, arról annál több, hogyan került fel a világhálóra a mindenki által ismert, fájdalmasan mosolygó kép, és az hogyan vált globális mémmé.

Már a nyugdíjazása után történt, hogy felvette vele a kapcsolatot egy fotós azzal a szöveggel, hogy hozzá hasonló karakterű modellt keres: „60 pluszosan hízelgő felkérés volt, örömmel elfogadtam.” Az elkészült fényképeket stockphotóként hasznosították, így például egy egyetem honlapján tűnt fel egyetemi professzornak öltözve.

Aztán elszabadultak a képek, és eleinte erre a világszintű folyamatra semmilyen hatása nem volt: „Az első mémek arculcsapásnak hatottak rám, hogy jönnek ahhoz, hogy az én arcommal viccelődjenek? … Voltak kifejezetten bántó, gusztustalan dolgok is.” „Miért pont te?” – kérdezte Kovács Gellért, de Aratónak erre sok év múltán sincs magyarázata: „Van a földön 8 milliárd ember, és nincs magyarázat, miért pont én.

Nagyon fontos különbség azonban, hogy míg a filmbéli tanár életében katasztrofális következményekkel jár a hírnév, addig Arató a kezdeti döbbenet után képes volt pozitív irányba fordítani a történetet, és erről részletesen mesélt is, hogyan tudta úgy alakítani a Hide the Pain Harold karaktert, hogy az számára kedvező legyen.

 

Egy elképesztő sikertörténet bontakozott ki az Etele Cinema egyik mozitermében, ehez kulcs volt Arató döntése, hogy felvállalja, ő Harold. Miután kilépett a nyilvánosságra már jobban tudta alakítani a róla kialakult képet, hozzátéve, hogy ezt a mai napig szerepjátéknak fogja fel, „van Arató András és van a tőle teljesen függetlenül létező Hide the Pain Arnold”.

Élete legjobb döntésének tartja, hogy felvállalta a karaktert, ennek köszönhetően beutazta a világot „Szibériától Dél-Amerikáig”, és rendszeresen megkeresik, hogy reklámokban szerepeljen, illetve rendezvényeken legyen sztárvendég. Szóba került, miért adtak testőröket melléje Kolumbiában és az is, mit keresett egy női harisnya reklámjában. A beszélgetésből egyértelműen az érződött, szereti ezt csinálni, reflektáltan látja a saját hihetetlen történetet és ügyesen bánik a hírnévvel. Elhintette például, hogy dokumentumfilm készül róla.

A cikk a Mozinettel együttműködésben készült.