Teltházas vetítésekkel, hamisítatlan fesztiválhangulatban zajlott a X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál, melynek nyerteseit a szerdai díjátadón jelentették be a Toldi moziban. A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek. A nemzetközi zsűri tagjai Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a CINEMIRA Gyerekfilm Fesztivál igazgatója, valamint Henning Backhaus rendező voltak.  

A szakmai zsűri mellett a X. Friss Hús közönsége négy kategóriában választotta ki kedvenceit. A Queer Dreams szekcióban Vermes Dorka Alba Vulva című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, az @Midnight nevű horror blokkból a belga You’re Dead Helen-t díjazták, a nemzetközi dokumentumfilek között az I Miss You, Marius örvendett a legnagyobb népszerűségnek, a nemzetközi versenyprogramból pedig a The Last Day of Patriarchy kapta a közönségdíjat.  

You’re Dead Helen

A nemzetközi válogatásból Kevin T. Landry Woodpecker című drámája különdíjban részesült az emberi kapcsolatok érzékeny és komplex ábrázolásáért. A legjobb nemzetközi rövidfilm díját a litván Saulius Baradinskas kapta Techno, Mama című alkotásáért. A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a film erőteljesen, mégis kifinomult eszközökkel ábrázolja az önelfogadás folyamatát.  

A magyar versenyprogramból két különdíj talált gazdára. Vermes Dorka Alba Vulva című alkotása a „női és leszbikus intimitásra, sebezhetőségre és erőre világít rá, amire nagy szükség van.” Szintén különdíjat nyert Fábián Nikolett animációs rövidfilmje, a Nyugvó köd. A zsűri a Nyugvó köd gazdag és misztikus atmoszféráját, valamint a könnyedén egymásba olvadó képek szépségét dicsérte. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját Sólyom András adta át. Az elismerést a Lesen című film alkotója, Karácsony Péter kapta a rendkívül magas színvonalú mezőnyből kiemelkedő rendezői teljesítményéért. A nyeremény a Berger Studios felajánlásából VFX/főcím-készítési lehetőség 1 millió forint értékben, mely egy éven belül felhasználható a rendező következő filmjére. 

A legjobb színésznő: Magyar Éva

A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért. Az indoklás szerint Kuru a karakter megformálása során „egyszerre tudta megjeleníteni a kétségbeesést és a reményt, a küzdelmet és a szeretetet”, emiatt ismerte el színészi munkáját a szakmai zsűri. Kuru László Ádám amatőr színész, a forgatás idején 14 éves volt, a filmben az Utcaszínházi Alkotóközösség révén összekovácsolódott, kamaszokból álló csapattal játszanak együtt. A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg. A Londonban élő színész-táncos-koreográfus ritkán szerepel magyar filmekben, a Ma még nem főszereplőjét sújtó fájdalmas átalakulás erőteljes megjelenítésével győzte meg a zsűrit.  

A legjobb magyar animációs filmnek járó, 300.000 Ft értékű díjat Hárshegyi Vivien nyerte. A Felhők felett című alkotást az intimitás újszerű és izgalmas képi ábrázolása miatt dicsérte a zsűri.  

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést Az elveszíthető dolgok szeretete című film kapta. „Ladányi Jancsó Jakob alkotása jelenetek laza szövetével mesél az identitását hol kétségbeesve, hol rezignáltan kereső Z generációról. Egyszerre szórakoztat és gyomorszájon vág.”  

Kizlinger Lilla és Szőke Abigél Az elveszíthető dolgok szeretete című filmben

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is átadták, a nyolc rövidfilmterv közül Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi és magyar vezérigazgatója, Tiszeker Dániel filmrendező és Sümeghy Claudia producer választották ki a nyerteseket. A zsűri kiemelte, hogy az utóbbi évek egyik legerősebb mezőnyéből válogathatott, idén először pedig két új különdíj is gazdára talált. A Paprika Studios különdíját Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című filmterve kapta. A projekt a kiemelkedő dramaturgiai leleményességgel bíró koncepció okán győzte meg a zsűrit.  

A JUNO11 különdíját Csánki Zsófia Lokál: Csepel Unleashed című kevert technikájú tervének ítélték oda. „A  koncepció, a hangvétel és a karakterrajzok egy olyan rövidfilmet ígérnek, amely szórakoztató tartalom lehet a hazai közönség számára, ugyanakkor megfelelően egzotikus a külföldi fesztiválok szempontjából” hangzott a méltatás. A különdíj magában foglalja a filmterv további fejlesztésében és a finanszírozás megteremtésében való közreműködést, valamint az alkotó szakmai mentorálását.  

A Csepel Unleashed látványterve

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség 1 millió forint értékben, melyet a nyertes a terv megvalósulására fordíthat. A díjat Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című filmterve kapta. A zsűri „a történet alapkoncepciójàn túl a kisfilmet végiguraló feszültséget, az izgalmas színészvezetési lehetőségeket és az átgondolt képi koncepciót” díjazta. 

A Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum idei fődíját Dezső Bálint nyerte a Marcival minden rendben című projektjével. A 300.000 ft-al járó elismerést a zsűri  „felkèszült ès szórakoztató pitch mellett a filmterv egyedi hangvételéért és az identitáskeresés szèpségének fanyar kontrasztba állításáért” ítélte oda.  

Szerda este a Városháza udvarán Karácsony Gergely főpolgármester adta át Budapest Főváros díját, azaz a Budapest a fiatal tehetségekért elismerést a legjobb 30 év alatti rendezőnek. Az 500.000 Ft-al járó, Sztripszky Márk által tervezett díjat Bagossy Júlia kapta, aki A kutyák nem esznek füvet című filmjével szerepelt a Friss Hús idei programjában.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes, Bagossy Júlia és Karácsony Gergely, főpolgármester /fotó: Oláh Gergely Máté/

Bár a X. Friss Hús véget ért, a filmeket néhány alkalommal még meg lehet nézni. Június 11-én és 16-án 19:00-tól a Best of Friss Hús 2022 keretében vetítik a nyertes filmeket a Toldi Mozi nagytermében. Június 24-én pénteken 21:00-tól pedig a Városháza udvarán lehet majd bepótolni vagy újranézni a díjazottakat. Ugyanitt a sportfilmes válogatás is látható lesz június 17-én. Jövő héttől pedig a nyertes alkotások, a Queer Dreams szekció filmjei és további Friss Hús-meglepetések is elérhetők lesznek a Cinego felületén.

     

A X. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál díjazottjai:

Magyar versenyfilmek:

 • Legjobb magyar élőszereplős rövidfilm – Ladányi Jancsó Jakob: Az elveszíthető dolgok szeretete
 • Legjobb magyar animációs rövidfilm – Hárshegyi Vivien: Felhők felett
 • Budapest a fiatal tehetségekért díj a legjobb 30 év alatti rendezőnek – Budapest Főváros díja – Bagossy Júlia: A kutyák nem esznek füvet
 • Legjobb színésznő – Magyar Éva (Ma még nem)
 • Legjobb színész – Kuru László Ádám (Egy csapat vagyunk)

Különdíj:

 • Vermes Dorka: Alba Vulva
 • Fábián Nikolett: Nyugvó köd 

Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb magyar kisjátékfilmnek – Karácsony Péter: Lesen

Nemzetközi versenyfilmek:

 • Legjobb nemzetközi rövidfilm – Saulius Baradinskas: Techno, Mama
 • Elismerő oklevél – Kevin T. Landry: Woodpecker         

Közönségdíjak: 

 • legjobb nemzetközi kisfilm – Olmo Omerzu: The Last Day of Patriarchy
 • legjobb nemzetközi dokumentumfilm – Becz Péter: I Miss You, Marius 
 • legjobb film a Queer szekcióban – Vermes Dorka: Alba Vulva
 • legjobb film a @Midnight szekcióban – Michiel Blanchart: You're Dead Helen

Szakmai díjak: 

 • Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Dezső Bálint: Marcival minden rendben 
 • Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díja: a KRAFT Rental által felajánlott eszközbérlési lehetőség 1 millió forint értékben (pitchfórum) – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek 
 • Paprika Studios különdíja – Villányi Dániel: Szerbusztok, gyerekek 
 • JUNO11 különdíja – Csánki Zsófia: Lokál – Csepel Unleashed  
A címlapképet a nyertesekről Oláh Gergely Máté készítette.